Chavez förlorar folkomröstning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-02

President Hugo Chavez förslag till ändring av Venezuelas grundlag har förlorat i söndagens folkomröstning enligt landets centrala valmyndighet.

Hade det blivit en grundlagsändring i Venezuela hade presidenten Hugo Chavez lovat att sitta kvar tills han var 95 år.

Väljarna sade nej till president Hugo Chavez förslag till att ändra Venezuelas grundlag, säger den centrala valmyndigheten i Caracas på måndagsmorgonen enligt nyhetsbyråer.

Chavez förslag fick stöd av 49,7 procent av rösterna mot 50,7 för nejsidan, säger valmyndigheten och tillägger att trenden inte kan brytas.

Hugo Chavez erkänner vid en presskonferens att hans förslag förlorat i folkomröstningen. Han säger att han erkänner sig besegrad för att inte skapa spänningar i landet, rapporterar Reuters.

– Jag känner mig inte ledsen, nej jag är inte ledsen, sade Chavez och betonade att det var en minimal skillnad mellan ja och nej.

Osäkerheten om röstresultatet var länge stor. Vallokalsundersökning tydde tidigare på att ja skulle vinna med 6–8 procent, vilket också tre ministrar hävdat.

Men natten till måndagen sade vicepresidenten Jorge Rodrigues av det var jämnt mellan blocken.

– Vi respekterar vilket resultatet än blir.

Tidigare hävdade ett par anonyma ministrar enligt Reuters att Chávez förslag vunnit omröstningen. Ministrarna hänvisade till rösträkningen dittills och svaren på frågor utanför vallokalerna.

En annan fråga som väljarna får rösta om är huruvida arbetstiden kan sänkas från åtta till sex timmar om dagen.

En koalition av oppositionspolitiker och universitetsstuderande, som ogillar Chávez, har bekämpat förslaget vilket bland annat skulle ge presidenten möjlighet att omväljas ett obegränsat antal gånger.

Räkningen av rösterna pågick ännu på måndagsmorgonen svensk tid, enligt vicepresidenten.

I grundlagsförslaget ingår frågan om huruvida en president kan få omväljas ett obegränsat antal gånger, vilket teoretiskt kan ge president Hugo Chávez möjlighet att sitta kvar livet ut. Själv har han sagt sig beredd att stanna till 2050.

Henrik Samuelsson/TT

ANNONS