Turkisk militär i strider i norra Irak

NYHETER

Attackerade kurdiska PKK-rebeller på irakiskt territorium

Foto: I oktober beslutade turkiska parlamentet att låta regeringen besluta om direkta militära operationer mot kurdiska rebeller. Bilden visar PKK-anhängare under morgonträning, fotograferade i somras.

Turisk militär gick på lördagen in i norra Irak för att slå ner kurdiska PKK-rebeller.

Enligt turkiska företrädare för armén var militären inblandad i strider med cirka 50 rebeller.

Enligt det turkiska etermediebolaget NTV sattes både flyg och artilleri in mot PKK-rebellerna som befann sig i ett område i Irak sydost om den turkiska staden Cukurca i Hakkari-provinsen, uppger turkiska armén.

Företrädare för den turkiska rmén betecknar operationen som lyckad och säger sig ha orsakat ”stora förluster på fienden”.

Över 100 000 turkiska soldater befinner sig nu vid gränsen mellan Irak och Turkiet, uppger Sky News. De är beredda på attacker mot kurdiska rebeller som tros gömma sig i bergen vid gränstrakterna.

Turkiet har också meddelat att landet ökar den militära närvaron i regionen om det blir nödvändigt.

Regeringen i Ankara har utfärdat många hot om militära aktioner mot PPK den senaste tiden. Men landet har pressats av USA att ligga lågt.

Den 17 oktober godkände det turkiska parlamentet ett förslag om att låta regeringen besluta om direkta militära operationer mot kurdiska rebeller.

USA-militären i Bagdad sade sig inte alls känna till lördagens strider.

– Vi har ingenting, vi har inga rapporter om det alls, sade talesmannen Winfield Danielson till AP.

Kurdistans arbetarparti (PKK), strider för kurdiskt oberoende i Turkiet.