Tre unga svenskor fast på Kuba

NYHETER

”Fråntogs visum och pass”

Tre svenska kvinnor från Liberala ungdomsförbundet, LUF, sitter fast på Kuba.

Enligt LUF har kvinnorna fråntagits sina pass och visum och tillåts inte lämna sitt hotellrum.

– De skulle egentligen åka hem i morgon, men frågan är om de tillåts det, säger Majed Safaee, första vice förbundsordförande i LUF.

De tre kvinnorna, i åldrarna 20 till 22 år, deltog i går i en demonstration tillsammans med en kvinnorörelse med krav på mänskliga rättigheter på Kuba.

– Demonstrationen avbröts av polis och våra tre medlemmar fråntogs sina pass och sina visum. De kördes till sina hotellrum där de nu befinner sig. De tillåts inte lämna rummet, säger Majed Safaee.

Svenska utrikesdepartementet känner till händelsen.

– Vi har varit i kontakt med flickorna och ska besöka dem senare under dagen, säger Gufran Al-Nadaf på UD:s presstjänst.

UD har även varit i kontakt med kubanska myndigheter. Den officiella förklaringen är att ”kvinnorna greps efter att ha deltagit i en demonstration med kubanska dissidenter”.

Enligt UD kommer kvinnorna avvisas från Kuba. De väntas flygas hem på måndagskvällen.

En av kvinnorna är förbundsstyrelseledamot i LUF. De två andra jobbar som redaktör på förbundstidningen samt som distriktsordförande.

Kvinnorna hade rest till Kuba tillsammans med åtta spanjorskor.

De deltog i en demonstration med de ”Vita damerna”. En grupp som en som varje söndag protesterar mot att deras män och söner fängslas för politiska aktiviteter.

LUF har tidigare skickat flera delegater till Kuba för att stödja oppositionens kamp för demokrati.

Mer information kommer