Regeringens nya regler blåser honom på jobbet

NYHETER

Magnus snuvad på utlovad utbildning och provanställning

Magnus Svensson, 31, i Trollhättan skulle utbildas till lastbilschaufför och sen få jobb.

– I går ringde min handläggare och sa, tyvärr det blir ingenting, säger han.

Foto: Regeringsförslaget snuvar honom på jobbet Magnus Svensson var lovad utbildning och provanställning som lastbilschaufför. Nu blir det inget med det eftersom den nya regeringen satt stopp för kurser för arbetslösa.

Den nya regeringen har infört totalstopp för intagningar på kurser för arbetslösa. 90 000 platser försvinner inom två år.

– Jag var lovad utbildning och garanterad jobb, säger Magnus Svensson.

Hans utbildning till lastbilschaufför skulle starta i december eller januari.

Eventuellt fast jobb

Den 14 veckor långa utbildningen i Trollhättan skulle ha följts av en sexmånaders provanställning och ett eventuellt fast jobb vid ett transportföretag i Göteborg. Ett intyg från företaget kom till arbetsförmedlingen i Trollhättan den 22 september.

Magnus Svensson blir blåst på sin kurs – trots att personer som redan börjat på en kurs eller som fått löfte om att få gå en kurs ska vara undantagna från stoppet.

Inget beslut

Förklaringen är att arbetsförmedlingen inte räknar något som ett beslut förrän en person har fått ett faktiskt platserbjudande.

– Det är inget beslut förrän det finns en anvisning registrerad i våra datasystem, säger Carl Löfgren, chef på arbetsförmedlingen i Trollhättan.

Regeringens förändringar på arbetsmarknadens område väntas spä på den öppna arbetslösheten. I budgeten förutspås en ökning till 5,8 procent. Ams egen prognos kommer den 5 december.

Läs mer:

Anette Holmqvist