Enronchef får över 24 års fängelse

NYHETER

Jeffrey Skilling fälldes för grovt bedrägeri, insiderhandel och sammansvärjning

Foto: Jeffrey Skilling har fått veta sitt straff.

Houston

Den kollapsade energijätten Enrons förre koncernchef Jeffrey Skilling dömdes på måndagen till fängelse i 24 år och fyra månader. Skilling fälldes för grovt bedrägeri, insiderhandel och sammansvärjning i en av de största bolagsskandalerna i USA:s historia.

- Brott av den här omfattningen förtjänar hårda straff, sade domaren Sim Lake när han meddelade domen: 292 månader.

Den 52-årige Skilling, som gick ut Harvard Business School med toppbetyg, kom till Enron 1990. Hans uppdrag var att skapa ett handelssystem för naturgas som kom att bli företagets främsta affärsområde.

Pumpade upp vinsterna

Så småningom avancerade han till chefsekonom. Det var i den egenskapen han började ägna sig åt redovisningsfusk för att dölja underskott och pumpa upp vinsterna. Miljardskulder doldes genom suspekta transaktioner med externa företag.

Han avgick som koncernchef efter bara ett halvår, pressad av en vacklande aktiekurs.

Det Houstonbaserade Enron var USA:s sjunde största börsbolag när det föll samman som ett korthus till följd av att det omfattande redovisningsfusket avslöjades 2001.

Under de två åren före konkursen sålde Skilling och Kenneth Lay, som byggde upp Enron och var koncernens ordförande i många år, tillsammans aktier för motsvarande 2,7 miljarder kronor. Lay avled i somras av hjärtbesvär.

TT-Reuters