”Snopet på hemmaplan efter en dag”

NYHETER

Tillverkaren förvånad över sportbilskraschen

Förvånande och underligt.

Det säger tillverkaren av sportbilen Koenigsegg CCX om kraschen igår kväll.

– Jag har sålt bilar över hela världen och ingen annan har råkat ut för något liknande, säger Christian von Koenigsegg.

I torsdags såldes den första sportbilen i Sverige av det exklusiva märket. Pris: 6,5 miljoner kronor.

Men glädjen blev kort för köparen, enligt uppgifter till Aftonbladet H&M-miljonären Stefan Bengtsson, och för tillverkaren - Christian von Koenigsegg.

– Det är väldigt förvånande och underligt att det efter en dag blir en sådan situation. Jag har sålt bilar över hela världen och ingen annan har råkat ut för något liknande, säger von Koenigsegg, till Sveriges Radio Kristianstad.

– Men peppar peppar ta i trä får man väl säga. Men det är väl lite snopet på hemmaplan efter en dag.

Ville inte kommentera

Bilen såldes av bilfirman Callisma i Djursholm i torsdags. Enligt uppgifter till Aftonbladet är köparen Stefan Bengtsson, 34 - systerson till H&M:s huvudägare Stefan Persson och en av företagets storägare.

Han ville igår inte kommentera vare sig kraschen eller om han överhuvudtaget äger en Koenigsegg CCX. Tillverkaren Christian von Koenigsegg har talat med köparen.

– Det är väl ganska tydligt vem kunden är, men vi har en policy att inte nämna kundens namn, säger han, till aftonbladet.se.

Vad säger han om krocken?

– Han tycker det är väldigt tråkigt men säger att det inte var bilens fel. Det var förhållandena och situationen. När det väl hände kände han sig väldigt trygg i bilen.

Krävdes tillbaka

Förra månaden råkade samma bil ut för en sladd i Norge och krävdes då tillbaka. Men enligt Christian von Koeningsegg är inte den exklusiva sportbilen svårkörd.

– Den är inte svårare än någon annan bil att köra. Men använder man effekten fullt ut så ska man ha respekt för det.

Gårdagens krasch skyller även han på dåliga förhållanden.

– Vad jag förstått så var det regnigt och blött och kallt. Inga idealiska förhållanden.

Krävs det idealiska förhållanden för att kunna köra en sådan här bil?

– Nej, man kunde nog ha sladdat med en vanlig bil också.

Men det är inte bara i Norge och Sverige som Koenigsegg CCX fått sladd. När brittiska Top Gear testkörde bilen tog det bara en minut och 20 sekunder innan olyckan var framme och den dyrbara lyxvaran körde rakt in i en mur av däck. Den gången skyllde Christian von Koenigsegg på att man inte hunnit få bilen helt klar för det torra underlaget.

Enligt von Koenigsegg är marknaden i Sverige liten för den här typen av bilar. Störst är intresset i USA men även i England, Mellanöstern och Asien går försäljningen bra.

Johanna Melén