SAS-plan tvingades nödlanda på Kastrup

NYHETER

Trycket i kabinen föll på 9 kilometers höjd

Foto: Syrgasmaskerna föll ner automatiskt vid tryckfallet i kabinen.

Fallande kabintryck tvingade ett SAS-plan på väg från Köpenhamn till Chicago att vända och nödlanda på Kastrup.

Kent Kordt Röder satt bland gråtande passagerare i syrgasmasker när kaptenen berättade om nödläget.

Incidenten hände i går och enligt danska Ekstrabladet var det ett mindre fel som fick trycket i kabinen att falla plötsligt. Markpersonalen hade helt enkelt glömt att kontrollera en ventil.

Chockade passagerare

Passageraren Kent Kordt Röder berättar att stämningen var chockad och att människor grät och skrek när kaptenen informerade om situationen.

– Det hade precis lugnat ner sig när kaptenen förklarade att trycket var så lågt att han skulle tvingas dumpade bränslet och nödlanda, säger han.

Planet låg på nio kilometers höjd och kaptenen informerade flera gånger passagerarna om vad som var på väg att hända men många var ändå tagna efter upplevelsen.

Maskerna föll ner

SAS bekräftar att deras Airbus 340 med 349 passagerare tvingades vända och nödlanda på grund av fallande kabintryck igår.

– Maskinen hade varit i luften i cirka tre kvart när larmet för lågt kabintryck utlöstes och syrgasmaskerna föll ner. Så kaptenen tvingades vända tillbaka, säger presschefen Jens Langergaard till Ekstrabladet.

På Kastrup hade landingsbanan utrymts och brandbilar med skumsläckare stod i beredskap.

– Felet berodde på att markpersonalen hade missat en justering som påverkar kabintrycket. Det händer nästan aldrig. Förra gången var för två år sedan, säger Bengt Ternert informationschef på SAS.

Företaget kommer nu att utreda hur incidenten kunde ske.

– Det här var en stor olägenhet för passagerarna och blev mycket kostsamt för oss. Därför ska vi se till att det inte händer igen, säger Bengt Ternert.

Olof Jönsson