Publicerad:
Uppdaterad:

”Var är bögarna och flatorna?”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hysén till attack mot Idrottssverige – ”Vi fostras till bögfobi”

till attack Glenn Hysén gillar inte homfobin inom idrottssverige.
Foto: Rolf Andersson
till attack Glenn Hysén gillar inte homfobin inom idrottssverige.

Glenn Hysén gick till attack mot homofobin inom idrottsrörelsen under sitt invigningstal på Pridfestivalen.

– Idrotten fostrar oss till ängsliga flockdjur med bögfobi, säger han.

Glenn Hysén frågade sig och sin publik var alla hbt-personer inom idrotten finns någonstans.

– Var är bögarna? Var är flatorna och transpersonerna och alla bisexuella landslagspelare och elitidrottare? Jag lovar att de finns där, även om många blivit utmattade och lagt av efter några år i omklädningsrummens verbala odör, säger han.

”Svårt att komma ut”

Han kritiserar idrottens falska självbild som öppen och tillåtande.

– Vi hävdar att idrotten är bra för ungdomar. Men hur lätt är det för en sextonårig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater?, säger han och fortsätter.

– Ibland forstrar idrotten oss till bra lagspelare. Men ibland fostrar den oss till ängsliga flockdjur med bögfobi, säger han.

Glenn Hysén minns fotbollsspelaren Justin Fashanu från 70-talet, av få idrottare som faktiskt vågat komma ut ur garderoben.

– Många i hans omgivning tog avstånd från honom, till och med hans bror. Justin klarade inte av trycket utan tog livet av sig, säger han.

Tydlig förebild

Glenn Hysen uppmanar vuxna inom idrotten att fostra unga tjejer och killar i ett tillåtande och fördomsfritt klimat.

– Jag lovar att dra mitt strå till stacken och vara en tydlig förebild för att fler ska känna sig trygga och våga vara stolta, säger han.

Glenn Hysen var ingen självklar invigningstalare på Pridefestivalen. Han har fått hård kritik för sina uttalanden kring händelsen på Frankfurts flygplats då han slog till en kille som tog honom i skrevet. Till Aftonbladet sa han att ”ingen tar mig på snoppen ostraffat”.

Inledningen av talet ägnade Glenn Hysén åt att förklara händelsen.

– Jag är inte stolt över att jag sopade till honom men jag är stolt över att jag har en integritet och att jag reagerade, säger han.

Reaktionerna på Hyséns tal var något ljumma, berättar Torbjörn Ek, reporter på Aftonbladet Tv7 som var på plats under talet. Några större protester kom inte, men inte heller några översvallande ovationer.

– Det var en del jubel och en del sura miner, men inget öppet buande. Någon ropade "Vad snackar du om?" vid ett tillfälle, men det var väl den tydligaste protesten, säger han.

Den största applåden kom när Hysén sa att varje flata och bög som inte vågar komma ut är ett misslyckande för idrotten.

– Då var det många som applåderade, men hans tal mottogs ändå mer tveksamt än det som idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth höll direkt efteråt, säger Torbjörn Ek.

Läs hela Glenn Hyséns tal

Hej Stockholm Pride!

Mia-Li Hallengren, Elisabet Wahl

Publicerad:
Publicerad: