”Det blev succé”

NYHETER

Premiär för live-tv när aftonbladet.se sände Nobelprisutnämningen

I dag gick startskottet för en ny storsatsning med direktsändningar från nyheternas centrum.

– Jag blev positivt överraskad över hur många som tittade, säger Nicklas Hermansson, ansvarig för webb-tv på aftonbladet.se.

Klockan 13.00 klev svenska akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl ut till ett samlat pressuppbåd och tillkännagav årets Nobelpristagare i litteratur: Doris Lessing.

– Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning, sa Horace Engdahl.

Ett tillkännagivande som tusentals besökare på aftonbladet.se kunde se direkt via webb-tv.

– Det här var lite av ett experiment – som gick oväntat smärtfritt. Jag vågar faktiskt säga att det blev en succé, säger Nicklas Hermansson.

Första – men inte sista

Men även om det här var första gången besökare på aftonbladet.se fick se en världshändelse i samma sekund som den skedde så är det inte den sista.

– Absolut inte. Vi tror möjligheten att sända direkt på det här sättet kommer att både bredda och vässa vårt nyhetsarbete ytterligare, berättar Nicklas Hermansson.

Ännu finns det dock besökare som har svårigheter att se webb-tv. Kvalitén kan variera beroende på uppkoppling och hur modern dator man har.

Barnsjukdomar som man hoppas ska försvinna med nya lösningar.

– Nyckelordet är att det ska vara enkelt att se webb-tv och vi arbetar hela tiden för att så många som möjligt ska kunna se oss. Vi planerar att komma med någonting nytt inom kort, säger Nicklas Hermansson.

Kommer vi att se mer direktsändningar på aftonbladet.se?

– Definitivt. Faktiskt redan i morgon 17.05 då vi sänder direkt från manifestationen mot gatuvåld på Sergels torg i Stockholm.

aftonbladet.se