Slaktare sköt tjur från höften

NYHETER

Använde salongsgevär – skottet studsade

Ett småskaligt slakteri i Tierps kommun får allvarlig kritik av en miljöinspektör som i förra veckan mötte syner som hon önskar aldrig ha fått se.

Den oanmälda inspektionen resulterade i ett långt protokoll av anmärkningar: Djuren har inte haft tillgång till vatten under flera dagar, kanske veckor. Foder saknades också, liksom torra och rena liggytor samt fungerande ventilation.

Men det värsta under inspektörens besök utspelade sig i bedövningsboxen där en slaktare stod i begrepp att skjuta en ungtjur med ett salongsgevär.

Bultpistolen var på service

Det första skottet träffade ovanför djurets öga och studsade, skriver nyhetssajten Atl.nu. Att ladda om geväret tog cirka en minut. Enligt inspektören var boxen så trång att slaktaren inte kunde lyfta geväret till axeln; han fick mer eller mindre skjuta från höften.

Enligt slaktaren var bultpistolen som vanligtvis används på service – med oklar leveranstid.

Slakteriets verksamhetsansvarige förklarar händelsen med att såväl djuret som slaktaren blev nervösa av att flera personer var närvarande. Han ifrågasätter också kommunens rätt att göra oanmälda inspektioner.

”Det är anmärkningsvärt att slaktverksamhet bedrivs under sådana omständigheter”, lyder den avslutande meningen i inspektionsrapporten.

TT