Pavarotti dog utfattig

NYHETER

Hade skulder på 165 miljoner – änkan och barnen chockade

1 av 2 | Foto: KVINNORNA KRING PAVAROTTI. De tre vuxna döttrarna Lorenza, Cristina och Giuliana vid pappans begravning. Pavarotti skiljde sig och gifte om sig med den betydligt yngre Nicoletta Mantovani. Då var parets dotter Alice ett år och bilden togs efter bröllopet i rådhuset i Modena den 13 december 2003.

Världstenoren var luspank.

Skulderna uppgår till svindlande 165 miljoner kronor.

Den unga änkan och de fyra döttrarna riskerar att bli helt lottlösa och striden kring bouppteckningen kan sluta i domstol.

Luciano Pavarotti kallades världens bäste tenor. Operaälskare var lyriska och kallade hans unika stämma en silvertrumpet med gudomlig klang.

Nu avslöjas att världsstjärnan var skyldig banker och utländska privatsjukhus enorma belopp.

Övertrasserade konton

Bankkonton var övertrasserade med mer än motsvarande 100 miljoner kronor. Dessutom fanns obetalda lån på 65 miljoner kronor, skriver italienska La Repubblica.

Redan 2001 klarade Pavarotti inte av att betala skatten i Italien. Sedan dess har amerikanska privatsjukhus, som i flera år behandlade hans dödliga bukspottscancer, grävt bottenlösa hål i stjärnans ekonomi.

Tenoren från Modena turnerade över hela världen under sin mer än 40 år långa karriär och hade enligt ryktet tillgångar som beräknats till cirka 200 miljoner euro, motsvarande hela 1,8 miljarder kronor, då han stod på topp.

Nu kan allt vara borta.

”Ingen hemlighet”

– Det är ingen hemlighet att Pavarotti hade skulder. Hans affärer gick inte så bra de sista åren, säger den förre regeringsrådgivaren och advokaten Giorgio Bernini till tidningen La Repubblica.

– Sjukdomen har länge hindrat honom från att uppträda fullt ut och påverkade ekonomin hårt. Dessutom har han legat på sjukhus länge och det har varit mycket dyrt, speciellt vården i USA.

Det var advokaten Giorgio Cariani, som anlitats av familjen för att ta hand om dödsboet och testamentet, som upptäckte att Pavarotti var mer än bankrutt då han dog.

Den unga änkan, Pavarottis andra hustru Nicloetta Mantovani, skulle delat på arvet tillsammans med världstenorens fyra döttrar från hans första äktenskap, Lorenza, Cristina, Giuliana och Alice.

I stället blir de som bäst lottlösa.

Villor och konst

I värsta fall får de ta över de enorma skulderna i dödsboet.

Bland tillgångarna finns bland annat villan i Modena, en annan villa i Pesaro, tre lägenheter i New York och diverse konstverk.

Pavarotti upprättade dessutom tre olika testamenten, vilket ytterligare förvärrar oredan.

Ett är undertecknat i juni i år, bara tre månader innan han dog. Där sägs att de fyra döttrarna ska dela på hälften av tillgångarna medan andra hustrun Nicoletta Mantovani får den andra halvan.

Arvsfond

Det senaste, daterat en månad efter i juli, handlar om hur tillgångar i diverse fonder ska fördelas.

Det tredje är handskrivet och daterat december 2006 och ger i princip allt till den unga änkan.

Dessutom skrev Pavarotti under dokument bara några dagar innan sin död som gäller en arvsfond. Namnteckningen bevittnades av anställda vid amerikanska konsulatet i Florens.

När bouppteckningen blir klar är fortfarande oklart, men mycket pekar på att det till slut blir en domstol som får reda ut allt.