”Göteborgskan är rolig att härma”

NYHETER

Peter Wahlbeck är känd som konstnär, skådespelare och komiker. Om han inte står på scen ställer han ut tavlor eller gör videokonst. Vi passade på att ställa lite frågor om stand up i Göteborg och vegetariska favoriter.

Foto: Namn: Peter Wahlbeck Ålder: 44 år Aktuell: Stand Up på Harrys 9 maj.

Göteborg är ju känt för den speciella humorn som finns här, anpassar man framträdandet för det på något sätt?

- Nej, så är det inte, det kanske låter tråkigt men man går ju ganska mycket på rutin. Om det inte är så att man har den målsättningen från början då kan det ju hända att man har anpassat efter just dagens publik.

Finns det något speciellt typ av skämt som bara går hem i Göteborg?

- Nej men jag har gjort många framträdanden i Göteborg och det jag kanske gör är just det här med dialekter. Göteborgskan är ju så rolig och om man kan härma den då gör man kanske det. Annars är det nog tyvärr så tråkigt med ståuppare att det är som att sätta på en skiva.

Finns det något riktigt roligt ställe i Göteborg?

- Ja det finns ju flera ställen som kör stand up som är roliga. Harrys , där jag uppträder nu, är en bra lokal för stå upp-komedi, det har liksom satt sig i väggarna där. Och det är riktigt roligt. Annars så finns det ju som du säkert vet Ruby som kör mycket Stand Up och det är kul att det finns utrymme för två klubbar i Göteborg.

- Förut var det också mycket ståuppare på Gillestugan och på Pusterviksbaren, det var skoj. Stand up comedy växer hela tiden och jag tror att det kommer att öppna ett nytt permanent stand up-ställe i Göteborg snart. Nånstans vid Järntorget, det är ju en bra affärsidé för en krögare. Men det gäller att vara ihärdig och hålla på med det ett tag för att etablera sig.

Har du några favoritställen i Göteborg?

- Ja, alltså jag är ju vegetarian så jag brukar ju mest gå till ställen där man kan få bra vegetarisk mat. Solrosen i Haga är ett bra sånt ställe, där man får rejäl vegetarisk mat, så att man blir mätt. Och sen ställe som ligger vid Nordstan, Andrum där brukar de ha bra buffé.

- Jag har också varit på Park Lane på affärsmiddag och jag skulle vilja utfärda en varning till alla vegetarianer om att inte beställa deras vegetariska risotto, som är en klistrig ris a’la malta med ost i.

Okej, brukar det bli något vegetariskt käk efter framträdanden?

- Nej, jag brukar åka hem efter mina framträdanden, man gör sitt jobb bara. Men sen vet man aldrig i förväg hur det ska bli. Ibland glimmar det till. Det blir alltid magiskt när man väl står på scenen. Det beror ju mycket på publiken och hur stämningen är.

Sara Parkström

Allt om Göteborg

Peters favoriter