”Fel människor dras till dogo argentinon”

NYHETER

Svensk uppfödare: De som köper mina valpar måste vara seriösa

David Ekelund är uppfödare av rasen dogo argentino, en ras som bara funnits i Sverige i elva år och som från början avlades fram i Sydamerika för särskilt tuff jakt.

Han menar att rasen lockar till sig en del oseriösa ägare – men att man inte kan beskriva hunden som en kamphund.

Vad är dogo argentino för sorts hund?

– Det är en ren och skär jakthund. Den är framavlad från tio olika raser med bland annat engelsk bulldog i sig. I Sydamerika används den för att jaga farliga djur som pumor och vildsvin. Det är i våra ögon en ganska läskig jakt där hunden biter sig fast i djuret och där jägaren sen går fram och dödar det med kniv eller revolver. Då denna jakt ej är tillåten i Sverige kan den användas som eftersök, säger David Ekelund.

Vad använder man hunden till i Sverige?

– Här används den till 99 procent som sällskapshund. Och för mig är det också otroligt viktigt att de som köper mina valpar är seriösa och att de visar att de har ett genuint intresse för hunden.

– Man märker ganska lätt om köparen inte är seriös och då blir det inget köp.

Hundkännaren och etologen Bitte Cederlund beskriver dogo argentino som en stor, stark och aggressiv hund som kan bli farlig i fel händer. Vad säger du om det?

– Det är en stor och stark hund och tyvärr har den utseendet emot sig på så sätt att fel människor dras till den. Men å andra sidan kan en pudel i fel händer också bli farlig. Det har i alla tider funnits vissa raser som tuffingar gillar. På 70- och 80-talen var det schäfer och nu har det tyvärr blivit hundar som dogo argentinon.

Dogo argentinon är ju förbjuden i vissa länder. Varför är den det?

– Förbudet av olika raser är något som verkar vara helt godtyckligt. Bland annat är det så i Norge att rasen presa canario är förbjuden medan dogo canario är tillåten. Det roliga är bara det att de enligt sitt DNA är exakt samma sorts ras. Det säger det mesta tycker jag.

Vad är viktigast när man föder upp hundar?

– Det absolut viktigaste är en hunds psyke. En hund med dålig mentalitet ska inte avlas på. Det är något som jag själv är väldigt hård på och utseende och sådant får komma i andra hand, säger David Ekelund.

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])