Utlänningar tvingas bort från ryska marknader

NYHETER

Nya regler ska stoppa svart arbetskraft

Nu töms marknaderna i ryska städer på försäljare.

Nya regler som reglerar arbetskraften gör att mängder av frukt- och grönsakshandlare tvingas från sina stånd.

– Viktiga näringsgrenar i Ryssland kommer att bli lidande av det här, säger Jakob Swyecicki på Utrikespolitiska institutet till aftonbladet.se.

Jeansförsäljaren Emin är handlare i tredje generationen på Tjerkizovskijmarknaden i nordöstra Moskva. Först kom hans farfar hit, sedan hans pappa och nu är det Emin som driver verksamheten. Han är förmodligen den siste. I ett brev, som tidningen Novaja Gazeta tagit del av, skriver han till sin son hemma i Azerbajdzjan:

”Du ska inte arbeta på marknaden! Farfar, farfars far och jag – vi har inte sparat och förnedrat oss på marknaden för att du också ska hamna där! Jag tackar Allah för att du aldrig har hört talas om sådant som 'kartläggning av migrationen' eller 'registreringsbevis för besökare', och att du aldrig kommer att höra talas om det! Du ska studera! Så se nu till att läsa, så att du blir någon att räkna med i vårt nya, blomstrande Azerbajdzjan!”

Illegal arbetskraft

Förra veckan började nya invandringsregler gälla i Ryssland. Syftet är bland annat att sätta stopp för den stora delen illegal arbetskraft och garantera jobb till fler ryska medborgare. För Tjerkizovskijmarknaden betyder det att bara 40 procent av handlarna kommer att få fortsätta sin försäljning efter den första april. Majoriteten försäljare kommer i dag från Centralasien, Kaukasus och Kina. Hur de procenten ska väljas ut är oklart. Polisen är mycket godtycklig, enligt Emin.

– De som går omkring i träningsoverall blir mycket mer kollade. Jag sitter här i bästa gå-bort-kostymen och ser civiliserad ut, säger han till Novaja Gazeta.

Det hjälper inte alltid. Trots att Emin redan har arbetstillstånd stänger han butiken och rusar ner i tunnelbanan när kontroll av försäljarna sker. Det har nämligen hänt att kontrollanterna rivit sönder alla papper och kört gästarbetarna till närmaste polisstation, skriver Novaja Gazeta.

Oklarheten kring de nya reglerna bekräftas av Jakob Swyecicki, som arbetar med Centraleuropa- och Rysslandsfrågor på Utrikespolitiska institutet i Stockholm

Våg av nationalism

– Man försöker tillförsäkra jobb och utvecklingsmöjligheter för etniska ryssar men det är också en del av den våg av nationalism som är tydlig i Ryssland. Det här lämnar stort utrymme till enskilda tjänstemän att avgöra vem som ska få tillstånd. I praktiken leder det till att man tömmer basarer och byggnadsarbetsplatser på folk som inta har papper, pass och bosättningstillstånd, säger Jakob Swyecicki.

På Tjerkizovskijmarknaden i Moskva har försäljaren Tina registrerat sig i någon annans namn - någon annan med ryskt medborgarskap. Hon tvivlar på att hon och de andra utlänningarna på marknaden kommer att ersättas av vit rysk arbetskraft nu när de nya reglerna börjar gälla.

– Vem skulle ställa sig här? Visa mig den ryss som är beredd att jobba i den här kölden, tolv timmar i sträck! En ryss jobbar inte sju dagar i veckan, säger hon till Novaja Gazeta.

Läs hela artikeln ur Novaja Gazeta

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland