Svenskarna fast i tyfonen

NYHETER

10 svenska studenter mitt i kaoset i Vietnam

1 av 3 | Foto: De svenska studenterna sitter inlåsta på sitt hotell, mitt i tyfonens öga i Hoi An. Från vänster och uppifrån: Eva Paulsen, Karin Ander, Maja Oderstedt, Nina Mittjas, Blerina Rabushaj, Sofie Dahl, Annie Johansson, Tilde Christiansen, Roshanak Fatahian och Agneta Nivaro.

De sitter fast i dödstyfonens öga.

När Xangsane dundrade in över Vietnam i natt satt tio svenska studenter mitt i väderkaosets centrum.

-Det är extrema vindar och väldigt obehagligt, säger Roshanak Fatahian, 23.

Asiaterna kallar den Elefanten.

Den tropiska cyklonen Xangsane, som sent i natt svepte in över Vietnams östra kust, har enligt uppgifter i natt skördat 94 människoliv i Filippinerna.

Blåser i 205 km/h

Strax innan den nådde Vietnam hade den en hastighet på 250 kilometer i timmen och klassades som en fyra på den femgradiga orkanskalan.

UD bedömer att det endast finns ett fåtal svenskar i det drabbade området. Men på ett hotell i östvietnamesiska turiststaden Hoi An satt i natt tio svenska tjejer, totalt 50 skandinaviska kulturstuderande, evakuerade.

"Hemska ljud"

Staden ligger mitt i ovädrets väg.

-Det är väldigt obehagligt. Vi sitter i ett hotellrum med igenbommade fönster och hör hur de här extremt kraftiga vindarna slår sönder träd. Det är hemska ljud, sa Roshanak Fatahian, 23, tidigt i morse.

-Det läcker in vatten och vi har ingen el. Vi har försökt sova men det har bara blivit ett par timmar på grund av alla oljud.

Vietnam rustade under hela gårdagen för tyfonen med evakuering av hundratusentals invånare, fiskebåtar som beordrades till land och högsta varningsnivå i flera provinser.

Laddat med mat

-Vi håller till på hotellet där personalen har laddat med mat för tio dagar framåt. Här känns det ändå som att vi är i säkerhet.

Ovädret väntas orsaka översvämningar när det fortsätter mot Bangkok.

-Det kommer att falla stora mängder regn, säger Bangkoks guvernör Apirak Kosayodhin till flera medier.

Ovädren vi minns

Claes Petersson