SSU:are fick veta fp-lösenord

NYHETER

Det var SSU-ombudsmannen Niklas Sörman som till folkpartiet lämnade ut inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas datanätverk.

Men han ska också ha fått tillgång till hemliga inloggningsuppgifter från folkpartiet.

Enligt socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström har inloggningsuppgifterna inte använts. Men partiet har ändå informerat fp:s riksdagsledamot Christer Winbäck om att lösenordet till hans riksdagsdator är på drift.

Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet Väst (LUF), var den som fick lösenordet till s-nätverket Sapnet av Sörman. Han förnekar bestämt att de båda skulle ha bytt hemliga lösenord med varandra.

Däremot stämmer det att Sörman i ett sammanhang fått veta ett av Winbäcks lösenord.

– Men man kan inte göra någonting med det, mer än att låsa upp skärmsläckaren på Christer Winbäcks dator, säger Nicklas Lagerlöf.

Förnekade först

Tommy Ohlström träffade Niklas Sörman på onsdagen och denne bekräftade då att det var han som lämnade ut inloggningsuppgifterna till Sapnet och att han också vid några tillfällen själv använt sig av dem. Tidigare har Sörman förnekat detta.

– Det är naturligtvis en allvarlig dumhet som begåtts, säger Tommy Ohlström.

Men han tycker inte att det förändrar någonting i sak att det är en SSU:are som gett lösenordet till folkpartiet. Problemet är att fp sedan använt lösenordet, anser Ohlström.

– Ett brott är ett brott. Folkpartiet har systematiskt och under lång tid fått tillgång till våra databaser.

Sörman ska troligen förhöras av polis nästa vecka och kommer då att berätta sin nya version.

”Ett skämt”

Enligt Nicklas Lagerlöf ska varken han eller Sörman ha haft några onda avsikter med att sprida lösenordet till Sapnet vidare. Det ska mer ha varit ett skämt, vänner emellan.

Men det stannade inte mellan dem, utan fördes vidare till LUF:s pressekreterare Per Jodenius och därefter till högt uppsatta personer inom folkpartiet.

Efter avslöjandet har bland andra folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson fått sluta och presschefen Niki Westerberg har tagit time-out. Alla tre är misstänkta för brott, liksom Lagerlöf och Sörman och journalisten Niklas Svensson.

Maria Davidsson/TT