Thailändsk grönska

NYHETER

Svenske Anders Lindström arbetar på botaniska trädgården i Bangkok

Foto: Nina Granath
Stonhenge är långt hemifrån, men ett mycket exotiskt inslag här i den thailändska parken.

Drygt 2 timmar söder om Bangkok ligger den vackra botaniska trädgården Nong Nooch Tropical Garden.

Här arbetar svenske Anders Lindström, 35, som chefsbotaniker.

Foto: Nina Granath
Anders Lindström. En modern Linné.

Nong Nooch Tropical Garden, som ligger vid semesterorten Pattaya, erbjuder massor att se och göra. Här finns bland annat ett stort zoo, flera restauranger, hotell och en stor teater – men det är främst för trädgårdarna som besökarna kommer.

De stora väl planerade trädgårdarna har olika teman och inriktning. Här finns till exempel en kopia av Versailles trädgård, en kaktusträdgård, thailändska tempel, stenstatyer, figurklippta träd och ett eget, komplett Stonehenge.

Från Täby till Thailand

Foto: Nina Granath
Hibiskusen trivs i den thailändska värmen, och finns i många färger. Babyrosa eller...

Överallt väller blommor fram. Cannor i lysande färger, bougainvillea i kaskader, bromelior med sina röda vassa spjut, prickblad, juvelblommor, hibiskus, orkidéer, bräken, lianer och blommande träd som doftar sött och kryddigt.

Mitt ibland dem arbetar svenske chefsbotanikern Anders Lindström, 35. Han är en vanlig kille från Täby som för över 15 år sedan övergav det svenska kylslagna klimatet och flyttade till Thailand.

Främst lockades den unge botanikern av alla djur och växter. Med en styvfar som var chef för Bergianska trädgårdens tropiska växthus i Stockholm, var steget till Nong Nooch Tropical Garden inte långt. 1994 fick han erbjudandet om att skapa en tropisk växtsamling i parken och nu, mer än tio år senare, är samlingen en av världens främsta.

En modern växtsamlare

...som här en orangeröd flammig variant.

Anders Lindström är en modern växtsamlare som flera gånger om året reser till olika länder i sin jakt på nya växter till parken. Letandet ger resultat. Inte mindre än tre helt nya arter har han funnit, och som belöning bär dessa – två ingefärsväxter och en kottepalm – nu hans namn.

– Kottepalmer är mina favoriter, säger Anders Lindströmoch presenterar stolt Cycas lindstromii, den han själv funnit.

Kottepalmen, eller sagopalm, som den också kallas, är en av de äldsta växter som finns på jorden. Tillsammans med ormbunkar tjänade kottepalmen som föda åt dinosaurierna.

Alla arter av ett släkte

Foto: Nina Granath
Anders visar kottepalmen Cycas lindstromii, den han själv funnit och namngett.

– Här på Nong Nooch vill vi vara bäst på det vi samlar på, så istället för att ha enstaka plantor av flera olika arter har vi alla arter av ett speciellt släkte, berättar Anders Lindström.

– Men vi har inte bara ovanliga växter här, utan också en stor samling av typiska thailändska fruktträd som durian, cherimoya, banan, guava, rambutan och runt 300 olika mangoarter. Det är viktigt att våra besökare känner igen sig, fortsätter han.

Han och hans medarbetare har dessutom har planterat in en mängd roliga och intressanta växter som gör parken spännande att besöka. Eller vad sägs om dubbelkokosnöten som ser ut som en rumpa?

Nina Granath

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård