Mördaren kan avslöjas efter 32 år

NYHETER

Polisens nya spår: dna-analys

Foto: Offren Dna-analyser visar att Eve Stratford (t v) och Lynne Weedon mördades av samma person 1975. Nu kan gärningsmannen fällas.

LONDON. En playboymodell och en skolflicka mördades för 32 år sedan i London – av samma gärningsman.

Ny dna-analys kan fälla mördaren.

Fotomodellen Eve Stratford mördades den 18 mars 1975 när hon var på väg hem från jobbet i östra London. Pojkvännen hittade henne med munkavle, händerna bakbundna och med halsen avskuren. Varken mordvapnet eller mördaren hittades.

Den 3 september samma år blev Lynne Weedon, 16, brutalt överfallen och våldtagen. Hon var på väg hem från puben i västra London när hon genade genom en gränd och någon slog henne i huvudet.

Gärningsmannen lyfte henne över ett staket och våldtog henne. 16-åringen hittades medvetslös morgonen efter men dog på sjukhuset efter en vecka i koma.

Samma mördare

Dessa två så kallade cold case-mord har nu tagits upp igen i ett brittisk kriminalprogram. Den nya dna-analysen styrker att de råkat ut för samma mördare.

Med hjälp av nya metoder har polisen kunnat göra en detaljerad gärningsmannaprofil.

Nu försöker även svenska justitiedepartementet anpassa sig till den snabbt utvecklade dna-tekniken. I dag skulle en gärningsman inte kunna fällas för liknande fall i Sverige. Preskriptionstiden för mord här är 25 år.

Tidigast nästa år

Men i början av året la justitieminister Beatrice Ask fram ett förslag om att avskaffa preskriptionstiden för mord. Något beslut är ännu inte fattat.

– Det fattas tidigast nästa år, säger pressekreteraren Rickard Wessman till Aftonbladet.