Carnegie hoppar av regeringsuppdrag

NYHETER

Vill inte hjälpa staten sälja OMX och SBAB

Carnegie har avsagt sig uppdraget som finansiell rådgivare åt staten, meddelade investmentbanken på tisdagskvällen.

Regeringen hade i det skedet redan nått slutsatsen att avtalet måste sägas upp, enligt en källa med insyn i processen.

Utvärderingen av Carnegie som finansiell rådgivare till staten, initierad av finansmarknadsminister Mats Odell i fredags, var klar redan på tisdagen, berättar en anonym källa med insyn i processen för TT.

– Den kom fram till samma slutsats som Carnegie själv, vilket var känt för Carnegie, säger källan.

Carnegies tillförordnade vd Anders Onarheim motiverar i ett pressmeddelande avhoppet med att man vill skapa arbetsro för den svenska regeringen. Han tillägger att han tycker att Carnegie lagt en god grund för ett slutförande av försäljningsprocesserna på ett framgångsrikt sätt, samtidigt som han beklagar vad som inträffat.

”Detta är utomordentligt tråkigt för de medarbetare som ägnat oerhört mycket tid åt dessa uppdrag och utfört uppdragen med högsta kvalitet”, skriver han.

Kostnaden oklar

Enligt Carnegie blir de ekonomiska effekterna av att man frånträder uppdragen begränsade.

Andreas Koch, Carnegies informationschef, sade efter det att pressmeddelandet hade skickats ut till TT att bolagets ledning på tisdagen inte ville kommentera frågan mer än vad som gjorts i pressmeddelandet.

Finansmarknadsminister Mats Odell meddelar via sin pressekreterare Mia Widell att han inte kommer att kommentera avhoppet förrän på onsdagen, då han ska delta i en utfrågning inför riksdagens näringsutskott i frågan.

– Jag kan bekräfta att de (Carnegie) har begärt att få avsluta sitt uppdrag, säger Widell.

Näringsdepartementet har sekretessbelagt alla affärshandlingar som rör Carnegie, vilket bland annat innebär att kostnaden för att bryta avtalet är hemlig, skriver Dagens Industri.

Före detta näringsministern Thomas Östros (s), vice ordförande i näringsutskottet, tycker att det är logiskt att Carnegie lämnar uppdraget. Han kritiserar samtidigt Odell för passivitet i frågan.

– Men det verkar som att aktörerna kring honom nu börjar ta sitt ansvar: först Karin Forseke och nu Carnegie. Jag tycker det är dags för Mats Odell att ta sitt ansvar nu, säger Östros till TT.

Östros: Borde gå

Han upprepar sitt krav på att Odells statssekreterare Urban Funered skiljs från sitt uppdrag.

– Urban Funered är statssekreterare med ansvar för finansmarknadsfrågor. Därmed är han direkt ansvarig för Finansinspektionen som för några dagar sedan kritiserade den verksamhet som Urban Funered själv ledde – kontrollfrågorna inom Carnegie. Ingen kan ju tro att han kan sköta detta och samtidigt vara chef över Finansinspektionen, fortsätter han.

Östros ifrågasätter även om Odell själv kan sitta kvar:

– Jag har inget förtroende för Mats Odell. Men jag kan inte påverka detta. Det är den borgerliga majoriteten i riksdagen som styr över om han är minister eller inte.

Så sent som i måndags lämnade Carnegies förra vd Karin Forseke ordförandeposten i regeringens råd för försäljning av statliga bolag, en post hon tilldelats av Odell. Oppositionens kritik blev för hård och gjorde hennes roll omöjlig, var hennes förklaring.

TT