Karin Forseke avgår efter Carnegieskandalen

NYHETER

Skandalen kring finanshuset Carnegie har fått sitt första offer ända in i regeringen.

Förre Carnegiechefen Karin Forseke lämnar posten som regeringens expert på bolagsförsäljning sedan hennes situation blivit omöjlig.

Foto: Karin Forseke lämnar sin post men slår sig fri från den kritik hon fick av Finansinspektionen.

Kritiken mot finansmarknadsminister Mats Odells och regeringens roll i Carnegiesoppan har varit hård. Att ha två personer med förflutet i skandalomsusade Carnegie och med ett mycket stort ansvar för statens gigantiska säljprojekt av statliga bolag har sågats rejält av den politiska oppositionen.

Karin Forseke tog i går konsekvensen för egen del.

– Jag tog uppdraget därför att försäljningen av statliga bolag är ett extremt viktigt projekt. Därför är det tråkigt att jag inte kan vara till så stor nytta. Därför har jag också valt att avgå så att processen kan fortsätta, säger Karin Forseke på en pressträff.

Men hon slår sig fri från direkt ansvar mot den grova kritik som Finansinspektionen (FI) riktat mot ledning och styrelse i Carnegie, trots att även årsredovisningen för 2005, då Forseke fortfarande var vd, fick bakläxa av FI.

På frågan hur Mats Odell reagerade när hon sade hon ville sluta svarar Forseke:

– Mats Odell blev ledsen tror jag. Han ville att jag skulle fortsätta i processen men vi kom gemensamt fram till att jag hade bestämt mig. Sådana här beslut måste komma från din egen mage, sade Forseke.(TT)