Miljonprotest mot Japans delfinslakt

Foto: Seashepherd
Organisationen Seashepherds bilder av delfinjakten.
NYHETER

I många år har Japan kritiserats för sin delfinslakt.

Efter att en film som visar slakten laddats upp på Youtube, har ett uppror startat på internet.

Hittills har en miljon skrivit på listan som fortsätter växa.

Foto: Seashepherd
I fiskarnas båt ligger ihjälstuckna delfiner.

De japanska fiskarna arbetar under oktober till mars med att nå fiskekvoten. Varje år dödas minst 40000 delfiner av 14 olika arter i landet, enligt WWF.

Internationella valfångstkommissionens vetenskapliga råd, veterinärer och djurparksägare har protesterat mot slakten som Japans regering menar är en ”tradition” och en ”kulturaktivitet” som fattiga fiskare är beroende av.

Protestlista

Efter att en film som visar slakten har laddats upp på Youtube, har över en miljon internetanvändare runtom i världen skrivit på en protestlista som lagts ut på sajten petitiononline.com.

Filmen visar hur de hjälplösa delfinerna drivs in i den grunda viken där de fångas. Med hjälp av spjut skadas de förvirrade delfinerna och sedan lyfts de upp av fiskarna. Väl på marken dödas delfinerna med hjälp av stora knivar. Medan de sista dödsryckningarna går genom kroppen, pumpas blodet ut genom såren som fiskarna åsamkat dem.

När slakten är över har det runnit så mycket blod, att vattnet i viken där djuren fångats har färgats rött.

Djurplågeri

– Det här är rent djurplågeri. Japan har länge fångat delfiner och valar så just det är inget nytt. Men sättet de gör det på är fruktansvärt. Många anser ju att man över huvudtaget inte ska döda delfiner, säger valforskare Tom Arnbom vid Världsnaturfonden (WWF).

Varför slaktar de delfinerna?

– De gör det för att ha dem som mat. Grunden i det är att japanerna tidigare hade förbud mot rött kött, men valar och delfiner räknades som fisk för dem åt man, därför finns traditionen.

Men Tom Arnbom anser inte att argumentet att delfinjakten skulle vara en kulturtradition håller.

– Nej, det tycker jag inte. Världen förändras och då får man på nytt ta ställning till lagar och moraliska frågor. Det känns som om Japan inte har hängt med där i den här frågan.

Tim Arnbom tycker det är bra att folk engagerar sig i delfinjakten.

– Det är alltid bra att folk engagerar sig, även om det ibland kan slå lite fel. Men i det här fallet känns det helt rätt.

Andra hot

Enligt Tom Arnbom finns det dock även andra hot mot delfinerna, exempelvis miljögifter samt det faktum att delfinerna också fångas av misstag.

– Bifångsten i andra fiskeredskap är ett stort problem vad gäller delfiner. De fastnar i fiskegarnen. Man har förbjudit många fiskredskap men har inte alls kontroll över vad som händer långt ute till havs. Och fiskarna vill inte tala om när det fastnar delfiner.

Hur hotade är delfinerna?

– Det finns ungefär 30 arter och de som är mest hotade är de som lever i floder. För något år sedan dog en art fullständigt ut i Kina. Det var alldeles nyligen man fick reda på det.

Extern länk:

Så hotas delfinerna:

Klimatbloggen

Susanna Vidlund