Livet har sina vita stunder

NYHETER

Sveriges första alkoholfria pub har öppnat

1 av 2 | Foto: SKÅL Utan sprit, utan stök - men med känsla och med lugn. På Kerstin Johanssons och Tony Nilzons kvarterskrog i norra Malmö kan man bara få alkoholfri öl och vin. Aftonbladets reporter Per-Ola Ohlsson testade konceptet - och gillade det som bjöds.

MALMÖ

Här kan du dricka öl och vin hela kvällen - och sedan ta bilen hem.

Kerstin Johansson och Tony Nilzon har öppnat Sveriges första alkoholfria pub.

Soullight i stadsdelen Kirseberg i Malmö är stället för den som vill kunna umgås socialt med vänner i pubmiljö, men slippa alkohol och stökiga gäster.

-Vi fick tanken när vi funderade på vart de som vill hålla sig undan alkoholen går ut, säger Kerstin Johansson.

På ytan ser Soullight ut som en helt vanlig kvarterspub. Här finns en trevlig bardisk att hänga vid. Musiken skrålar ut från en anläggning och mitt i lokalen står ett biljardbord.

Nykterister

Men där slutar alla likheter.

Både Kerstin Johansson och Tony Nilzon är nämligen nykterister. Han slutade med alkoholen för sex år sedan, men uppskattar fortfarande öl.

- Vill man dricka en öl måste man gå på en pub. Ofta har de inga alkoholfria sorter utan man måste ta en lättöl.

Därför bestämde de sig för att skapa en mötesplats där folk kan träffas och ha trevligt och dricka ett gott alkoholfritt öl eller vin.

- Vi har redan många gäster som är nyktra alkoholister, men som inte vill undvara den sociala biten med att träffas på en pub.

Lugnare för alla

Bland gästerna finns även ungdomar som inte är gamla nog att dricka alkohol på krogen och de som söker en lugnare miljö än en vanlig krog.

-Vuxna bär sig ofta fruktansvärt illa åt i alkoholmiljö. De genomgår en personlighetsförändring när de dricker. Här kan alla vara sig själva, säger Kerstin Johansson.

Soullight har tre olika alkoholfria ölmärken, några röda och vita viner och ska satsa på drinkar.

- Goda alkoholfria drinkar är en utmaning. Därför ska vi ha en studiecirkel i hur man gör dem så att vi själva också lär oss.

Bra vin - sämre öl

Per-Ola Ohlsson