Polismordet – en ren avrättning

NYHETER

I dag inleddes rättegången mot 55-åringen

Mordet på polisman Fredrik Widén var en ren avrättning.

Det menade åklagare Pär Andersson när rättegången mot den misstänkte polismördaren inleddes i Stockholms tingsrätts säkerhetssal i dag.

– Min klient bestrider ansvar för mord, sa den misstänktes försvarare Peter Althin.

Bakom säkerhetsglas och med ryggen vänd mot åhörarna satt den åtalade 55-åringen blickstilla. Då och då vände han huvudet, än mot sin försvarare Peter Althin, än mot åklagaren i andra ändan av rättssalen.

Fem stolar från den misstänkte mördaren satt den dödade polismannen Fredrik Widéns hustru och syster. Med i rättssalen fanns också Widéns far.

– Det är många som sörjer Fredrik. Främst då hans hustru, far och syster, sa åklagare Pär Andersson och beskrev den nära relation polismannen hade till sin familj.

Åklagaren var tydlig i sin sakframställan: Fredrik Widén avrättades med minst sju skott under ett arbetspass. Samtidigt försökte den misstänkte, med berått mod, mörda Widéns kollega i samband med samma handräckning i Nyköping den 20 juni i år.

Pär Andersson menade att upprinnelsen till dagens rättegång var domen från 1994 där den nu misstänkte polismördaren fälldes för bland annat dråp.

– Under tiden på fängelset påstår jag att den misstänkte började ifrågasätta domen och det riktiga i den, sa Andersson.

I synnerhet riktade sig missnöjet mot den rättspsykiater som bedömt hans psykiska tillstånd. Efter avtjänat straff tilltog hatet mot rättspsykiatern och mot övriga rättssamhället. En tid före sommarens dödsskjutning i Nyköping skickade den misstänkte ett hotbrev till rättspsykiatern. Det var orsaken till att polisman Fredrik Widén skulle hämta den misstänkte den 20 juni.