Religiös sekt förföljer prinsessan Madeleine

NYHETER

Hovet: Vår jurist ska titta på det här

1 av 2 | Foto: STEFAN LINDBLOM
trakasserad En amerikansk religiös sekt har utsett den svenska kungafamiljen och prinsessan Madeleine till sina hatobjekt.

Den svenska kungafamiljen trakasseras av en amerikansk religiös sekt.

Värst utsatt är prinsessan Madeleine som utpekas som lat och oanständig.

– Vår jurist ska titta på det här, säger hovets presschef Nina Eldh till aftonbladet.se.

Under rubriken ”Sverige - ett land av sodomi, bestialitet och incest” visas bilden på prinsessan Madeleine i röd klänning och djup urringning på Nobelfesten för några år sedan. Bilden symboliserar enligt sekten Westboro Baptist Church den omoraliska svenska kungafamiljen i allmänhet och familjens yngsta dotter i synnerhet.

Sekten ska även ha vänt sig direkt till hovet.

– Det har kommit fax. De har inte varit hotfulla på något sätt men väldigt otrevliga och oförskämda, säger Nina Eldh, hovets presschef.

Domen mot Åke Green

Bakgrunden till sektens hat mot Sverige och dess kungahus är domen mot pingstpastor Åke Green. I juni 2004 dömdes han av tingsrätten till en månads fängelse för att bland annat ha kallat homosexualitet ”en djup cancersvult på samhällskroppen”. Han friades senare i både hovrätt och högsta domstolen, men den amerikanska sektens hat består. På hemsidan ”Gud hatar Sverige” skriver man att det faktum att så få svenskar stod upp till Åke Greens försvar bevisar att Sverige är ett land av fördömda.

Till de fördömda hör även kung Carl Gustaf och hans familj. Okvädingsorden och anklagelserna mot familjen vet inga gränser. Nu kommer hovets jurist att granska hemsidan.

Vidta åtgärder

– I det här fallet så får vi gå in och titta på det och vår jurist får bedöma vilka åtgärder vi ska vidta. Det förekommer ju ibland ickeacceptabla bilder på internet och då tittar vår jurist på det och ber dem plocka ner bilderna.

Westboro Baptist Church leds av pastor Fred Phelps och har sin bas i Topeka i Kansas, USA.

Sektens huvudsajt bygger på hatet mot homosexuella men bland fienderna finns även muslimer, judar, USA, Canada - och Sverige. Enligt BBC har man 71 medlemmar. Mest uppmärksamhet har sekten fått för sina angrepp mot begravningar av homosexuella. På senare tid har man även protesterat när dödade amerikanska soldater från krigets Irak har förts till sista vilan.

Andra som förföljt kungafamiljen

Johanna Melén