Kommunen sponsrar Carreras-konsert

NYHETER

Bidrar med 750 000 kronor

Foto: Om Karlstadborna ska se José Carreras eller inte spelar ingen roll. De får ändå betala hans besök med skattepengar.

Karlstads kommun har beviljat 750 000 kronor i bidrag till en konsert med sångaren José Carreras.

Nu blir sponsringen en fråga för länsrätten, sedan en Karlstadbo har överklagat beslutet.

– Det kan inte vara kommunens uppgift att stödja ett kommersiellt arrangemang, som är tillgängligt endast för ett begränsat antal åhörare (som dessutom får betala en icke oväsentlig entréavgift), säger Karlstadbon i sin överklagan.

Kommunstyrelsen i Karlstad beslutade i juni att bevilja 500 000 kronor i arrangemangsbidrag till Stiftelsen Värmland Classic Festivals konsert med José Carreras.

”Oroväckande”

Konserten arrangeras den 5 september i Mariebergsskogen. Biljetterna kostar mellan 350 och 1 000 kronor.

Dessutom har det kommunala bolaget Stadshus AB dessutom beslutat att bidra med 250 000 kronor till konserten. Totalt handlar det alltså om 750 000 kronor av kommunala medel som går till arrangemanget.

Många har upprörts över bidragen. Beslutet har bland annat kallats för att pampar bränner skattepengar. Oppositionen tycker att det är oroväckande att majoriteten bygger upp en besöksstad baserad på arrangemang som är kraftfullt subventionerade av skattemedel och att beslutsunderlaget för att skänka en halv miljon kronor är under all kritik.

”De är bra på att marknadsföra”

Men kommunalråd Lena Melesjö Windahl (s) försvarar beslutet.

– När det kommer en världsartist passar vi på att marknadsföra Karlstad, det vore dumt att inte göra det, säger hon.

Diskuterade ni inte att marknadsföra arrangemanget på något annat sätt än att ge reda pengar, till exempel att ställa personal till förfogande?

– Nej, vi tyckte det var ett klokt sätt att göra det på. Stiftelsen Värmland Classic Festival är bra på att marknadsföra.

Efter evenemanget kommer kommunen att göra en utvärdering av de intäkter som kom besöksnäringen till del.

Linda Nohrstedt