Nyheter

Jagas av polis i hela Europa

NYHETER

Trippelmördaren Valjakkala på fri fot – rikslarm i Sverige

Juha Valjakkala, dömd för trippelmordet i Åmsele 1988, rymde på tisdagen från en öppen anstalt i Fredrikshamn i Finland.

Nu jagas han i hela Europa.

– Just nu tyder ingenting på att han skulle vara på väg till Sverige men man kan ju aldrig veta, säger Varg Gyllander vid Rikskriminalen till aftonbladet.se.

Redan tidigt på dagen gick det rikslarm i Sverige efter trippelmördaren. Och senare på kvällen utlyste polisen i Finland ett europeiskt larm genom det polisiära samarbetet inom Schengenländerna.

Anledningen till det utvidgade larmet är att ju längre tiden går, desto längre bort kan Juha Valjakkala i teorin ha tagit sig.

Under natten kommer fem till sex personer vid svenska Rikskriminalen att arbeta med fallet.

– Det handlar om kriminalunderrättelsearbete. Vi kollar eventuella kontakter han kan ha i Sverige och håller kontakt med polisen i Finland, säger Varg Gyllander.

– Vi vet inte om han är på väg hit, men vi kan inte sitta och vänta. Om han kommer måste vi vara beredda på det.

Rymde genom ett fönster

Personalen upptäckte vid 22-tiden på kvällen att Valjakkala var borta vid en rutinkontroll. Fortfarande på tisdagsförmiddagen var han spårlöst borta enligt polisen i Fredrikshamn.

Fängelseledningen tror att Juha Valjakkala har rymt genom ett fönster under natten.

– Vi upptäckte att han var borta först på morgonen, säger Lea Lehtonen, fängelsechef för den öppna anstalten Konnunsuo i Fredrikshamn där Valjakkala satt.

– Vi vet inte om han blivit hämtad med bil, det får polisens utredning visa.

Anstalten är just öppen. Enligt Lehtonen finns inga murar och inga stängsel. Att få vistas där bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan fånge och fängelseledning. Internerna arbetar på en verkstad som hör till anstalten.

– Det fanns inga tecken på att han var på väg att rymma. Vi är helt överraskade, säger Lehtonen.

Juha Valjakkala uppges på sista tiden ha haft ett tiotal permissioner där han varit borta åtminstone en natt.

– De har han skött bra, säger Lehtonen.

Vad säger de andra fångarna?

– Det är polisens sak att förhöra dem.

Svensk tull informerad

Sedan tisdagsförmiddagen är Valjakkala också nationellt efterlyst i Sverige, meddelar Rikskriminalpolisen. Därmed har alla polismyndigheter och tullen fått besked om rymningen.

– Nu kommer alla polisdistrikt få nytagna bilder på Valjakkala och informeras om läget, säger Varg Gyllander.

Egentligen var Valjakkala redan efterlyst här, eftersom han en gång har utvisats på livstid ur riket. Alla sådana personer förblir efterlysta för att förhindra att de reser in i landet.

Valjakkala, som bytte namn till Nikita Joakim Fouganthine, dömdes till livstids fängelse för trippelmorden i Åmsele 1988.

Inte första gången

Han har suttit i flera olika fängelser sedan han dömdes och har rymt och gjort rymningsförsök tidigare.

I maj 2002 greps han i Långträsk utanför Piteå efter att ha avvikit från en fängelsepermission från fängelset i Joensuu. Något år senare rymde han även från Sukeva-fängelset i Sonkajärvi tillsammans med en annan fånge. De två klättrade över två staket, men fängelsepersonalen fick fast dem innan de hann lämna fängelseområdet.

Rättsliga tvister

Valjakkala har också varit inblandad i flera rättsliga tvister under fängelsetiden. För några år sedan förlorade han en rättstvist mot finska staten sedan han krävt rätt till ersättningar för själsligt lidande, sveda och värk.

Han krävde ersättning för att ha nekats uppsöka läkare sedan hans hustru varit med i en bilolycka. Valjakkala ansåg sig behöva krishjälp.

Han har också förlorat ett annat rättsfall då han krävde ersättning för att han nekats träffa sin hustru under icke övervakade förhållanden i tre månaders tid. Anledningen till bestraffningen var ”dåligt uppförande” och att han tidigare hade rymt från fängelset.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Susanna Vidlund, Karin Thurfjell, Robert Triches, Johanna Melén, TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter