Skänkte utrustning - anklagas för stöld

NYHETER

Mannen skänkte gammal tandläkarutrustning till Tanzania.

Men landstinget anklagade honom för stöld och avskedade honom.

Nu har de även bestämt sig för att polisanmäla mannen.

Historien började i somras då Hans Johansson från Pingstmissionen behövde operationsbelysning till en tandläkarmottagning som han byggt upp i Tanzania. Han tog då kontakt med den nu uppsagde mannen eftersom de båda samarbetet tidigare.

Hans Johansson fick hjälp av mannen. En vårdcentral skulle byta operationsbelysning och den gamla utrustningen kunde skänkas vidare, uppger Sveriges Radio Jönköping.

Anklagdes för stöld

Men historien slutar inte där. Istället för att ha gjort en god gärning anklagas den anställde mannen för stöld. Detta trots att mannen varit i kontakt med landstingets inköpsdirektör som godkänt att material skulle skänkas som bistånd.

Belysningen fick enligt landstinget inte skänkas vidare utan skulle sparas och användas som reservdelar.

Kan bli fall för arbetsdomstolen

Därför har landstinget sagt upp mannen, medan mannens fackförbund SKTF vill ogiltigförklara uppsägningen.

På fedagen bestämde sig landstinget i Jönköpings län att även polisanmäla mannen. Detta eftersom mannen enligt lanstinget inte bara gjort sig skyldig till stöld, utan även brutit mot andra regler.

– Personen misstänks bland annat för att ha använt Landstingets fordon och lokaler för privata ändamål, för att ha förvarat arbetsgivarens verktyg och annat material i sitt hem och för att ha hanterat avfall i strid med de regler som gäller inom Landstinget, skriver personaldirektör Mats Hoppe i ett pressmeddelande.

Polisanmäld på fyra punkter

Mannen är nu polisanmäld på fyra punkter: stöld, egenmäktigt förfarande, missbruk av landstingets lokaler och egendom samt miljöbrott.

Landstinget och SKTF har suttit i förhandlingar kring mannens framtid men dessa förhandlingarna har nu avbrutits helt. Istället går fallet upp på central nivå.

Om facket och arbetsgivarna fortfarande inte kan komma överens kan det hela bli ett fall för arbetsdomstolen.