Utredarbyte i Politkovskajafallet

Publicerad:
Uppdaterad:

Novaja Gazetas chefredaktör: "De håller på att förstöra fallet"

Pjotr Gabrijan, huvudansvarig för utredningen av mordet på regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja i Ryssland, uppges av ryska massmedier ha blivit utbytt.

Det väcker upprörda känslor bland hennes kollegor och anhöriga.

Politkovskajas tidning Novaja Gazeta uttryckte på tisdagen sin ”besvikelse och förvåning” i ett uttalande. Chefredaktören Dmitrij Muratov misstänker att utredarbytet tvingats fram av mäktiga grupperingar inom Kreml, med stort inflytande över underrättelsetjänsten och polisen.

– De håller på att lyckas med vad de ville: att förstöra fallet. Nu byter de ut Gabrijan och avslutar den processen, sade Muratov till radiokanalen Echo Moskvy.

Åklagarämbetet har än så länge inte kommenterat uppgifterna om Gabrijan.

I förra veckan berättade Rysslands riksåklagare Jurij Tjajka att flera personer gripits för mordet och snart kommer att åtalas. Enligt Tjajka hade mordet organiserats av tjetjenska yrkesmördare, med hjälp av såväl poliser som säkerhetstjänstemän, på uppdrag av utlandsboende ”personer som vill destabilisera Ryssland”.

Utan att nämna något namn antydde Tjajka tydligt att Ryssland vill skjuta skulden på den landsflyktige oligarken Boris Berezovskij, som på senare år allt häftigare kommit att kritisera president Vladimir Putin.

TT

Publicerad: