Förbud mot blottade kalsonger

Flera städer i den amerikanska södern har eller planerar att förbjuda klädsel som visar alltför mycket av underkläderna. Förbudet riktar sig framför allt mot de säckiga byxorna som identifieras med hiphop-kulturen.

- Vi antog enhälligt den när lagen eftersom vi fått så många klagomål från medborgare som inte vill se unga män med byxor som hänger så lågt att de visar underkläderna, och i en del fall, bakdelen, säger Louis Marshall, ledamot av styrelsen i Alexandria, Louisiana.

Han tillägger att lagen är könsneutral:

Vi vill inte se unga kvinnor gå omkring på gatorna och visa underkläderna heller.

De styrande i Shreveport i samma delstat har antagit en liknande lag, dock inte enhälligt, vilket gör att stadens borgmästare måste godkänna den, och det kommer han definitivt att göra, enligt initiativtagaren Calvin Lester.

"Opassande och respektlöst"

- Jag lade förslaget eftersom det oroade mig att se unga människor gå runt och visa underkläderna, eller värre än så, sade Lester.

- Det här modet är anskrämligt, opassande och respektlöst, tillägger han.

Även i storstaden Atlanta i Georgia diskuterar politikerna förbud mot baggy-modet, som redan strider mot lagen i staden Delcambre i Louisiana. Där kan den som bryter mot förbudet få böta 3 500 kronor eller riskera sex månader i fängelse.

I Alexandria blir böterna 25 dollar, cirka 175 kronor, för förstagångsförbrytaren. Sedan går summan upp varje gång byxorna hasar ner, säger Louis Marshall.

Modet med för stora byxor som hasar ner över höften härrör från de amerikanska fängelserna, där fångarna fråntas sina bälten. Modet har anammats av hiphop-kulturen och har fått stort genomslag bland svarta ungdomar. Kritiker mot lagstiftningen hävdar därför att förbudet utgör en form av rasdiskriminering.

TT-AFP