Radio- och tv-avgiften slopas – skatt införs

Av:  TT

Ny public service-avgift införs 1 januari 2019
Ny public service-avgift införs 1 januari 2019

Radio- och tv-avgiften slopas. Det klubbade Riksdagens kulturutskott igenom under torsdagen. Men avgiften för radio och tv kommer inte att försvinna, utan ersättas med en ny public service-avgift. En form av skatt som kommer tas ut av alla över 18 år.

Nu har riksdagen röstat igenom regernigs förslag om att slopa radio- och tv-avgiften. Istället ska en annan avgift införas, en så kallad public service avgift. Den kommer vara en form av skatt som alla över 18 år kommer behöva betala.

Skatten, för radio och tv, kommer bli 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. Personer med lägre inkomst får en reducerad avgift. För 2019 blir avgiften maximalt drygt 1 300 kronor per person och år.

Kulturutskottet gör en ändring i regeringens förslag, och det gäller sändningstillståndens längd. Regeringen hade föreslagit att den första tillståndsperioden skulle vara tio år och därefter åtta år. Utskottet vill att den första perioden ska vara sex år i stället med start från 2020, något S, V och MP reserverar sig mot.

Den nya avgiften tas ut från 1 januari 2019.

Publisert:

LÄS VIDARE