Polisen utreder samband mellan flera attacker mot judar

Antisemitiska motiv misstänks ligga bakom bränderna i Lund

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Radhusbranden i Lund utreds som grov mordbrand med hatbrottsmotiv.

Nu utreder polisen om attentatet har en koppling till en liknande attack i somras mot en person med judiskt påbrå.

– Vi tittar på det parallellt eftersom det är två allvarliga brott, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Natten till tisdagen i förra veckan fick en judisk fritidspolitiker i Lund sitt radhus förstört i en anlagd brand. Personen har tidigare utsatts för trakasserier och hot med antisemitiska förtecken. Polisen misstänker att branden startat genom att någon kastat något mot huset och rubricerar händelsen som mordbrand.

Enligt kommunpolisen Joakim Nyberg i Lund tittar de nu på om det finns en fortsatt hotbild mot personen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Förra veckan fick en judisk politiker i Lund sitt radhus förstört i en anlagd brand.

– Den tekniska undersökningen på plats är klar men jag kan inte kommentera något ännu, säger han.

Kort efter händelsen gick Judiska centralrådet och Judiska församlingen i Malmö ut med ett pressmeddelande och uppgav att man misstänker att antisemitism ligger bakom händelsen.

– Oavsett vem eller vilka som ligger bakom dessa dåd, är misstanken stark att dessa attacker är riktade mot dessa personer för att de är judar. Det senaste dådet har en extra dimension  då man på detta sätt även försöker skrämma en politiker till tystnad, skrev Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet.

Ytterligare ett attentat

Tidigare i somras drabbades även en annan person med judisk bakgrund i Lund av ett brandattentat mot sin bostad. Båda personerna har tidigare blivit utsatta för trakasserier och antisemitiska hot, enligt polisen, som vid flera tillfällen haft deras bostäder under bevakning.

Polisen utreder nu om det finns kopplingar mellan händelserna. Än så länge finns det ingen misstänkt i någon av fallen.

– Vi har inte kunnat belägga något samband än så länge, men vi tittar absolut på det parallellt eftersom det är två allvarliga brott, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Ny form av angrepp

Aftonbladet har tidigare rapporterat om problemen med antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki, informationsansvarig för Judiska församlingen i Malmö, menar att de två senaste attackerna mot judar visar på en ny form av angrepp.

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Fredrik Sieradzki, informationsansvarig för Judiska församlingen i Malmö.

– Vi har haft medlemmar och andra judiska personer som råkat ut för olika typer av fysiska angrepp, hot och skadegörelse. Men det här är en ny form, ett nytt tillvägagångssätt som vi inte sett tidigare. Det är skrämmande och obehagligt, säger han.

Samhället måste nu jobba med preventiva åtgärder, menar han.

– Som att fånga, vaccinera ungdomar mot det här giftet. Antisemitismen kommer både från nynazism och tyvärr också från den militanta islamistiska världen. Judar är tyvärr ett mål från bägge dessa och har utsetts till en fiende. Det pågår även en intensiv verksamhet att förneka Förintelsen, samtidigt finns det snart knappt några Förintelsevittnen kvar i livet. Frågan borde ställas till rättsvårdande instanser och politiker, vad kan vi göra åt det här?, säger Fredrik Sieradzki.

Foto: Skärmdump: Alice Bah Kuhnkes Instagram
Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister fördömde brandattacken i Lund.
Publicerad:

LÄS VIDARE