Juhas katt sköts av okänt gäng – fick avlivas

avEneida Berisha

I lördags natt fick Juhas familj ett hemskt samtal från polisen. De berättade att de tvingats avliva deras katt Märta efter att en grupp personer skjutit med luftgevär mot honom.

– Det är banne mig en kär familjemedlem som gått bort, berättar Juha.

I lördags var katten Märta ute på Strandvägen i Kristinehamn. Enligt ett vittne har han sedan skjutits av några okända personer i en bil. Han fick avlivas på plats, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare.

– Vi låg och sov när min fru fick samtalet från polisen som sa att de avlivat honom efter att någon skjutit på honom med ett luftgevär, berättar Juha.

Juha känner sig orolig och frustrerad över händelsen. Han upplever att historier om djur som behandlas illa blir fler och fler och han vill att människor ska tänka mer på djurs värde.

– Det känns väldigt konstigt och overkligt att sånt här sker i vårt samhälle och som att ribban blir lägre och lägre, säger han.

1 av 5 | Foto: Privat.

Har tagit hårt på familjen

Märtas bortgång har varit väldigt jobbig för familjen. Dagen efter la frun Johanna upp ett inlägg på Facebook där hon skriver om händelsen. Den har delats över 600 gånger.

– Märta var som min frus andra make så hon är helt bedrövad. Och min dotter är uppe på kvällarna och gråter, berättar Juha.

Förutom katten Märta har familjen även katten Tiger hemma som påverkats av Märtas bortgång. De båda katterna har varit en del av familjens liv sedan sju år tillbaka och Märta lämnar efter sig ett stort tomrum.

– Vi har kontaktat olika katthem för att se om det finns någon som skulle kunna vara Tigers livskamrat.

”Tror inte personerna förstår vad de gjort”

Juha tänker sig att de som ligger bakom skjutningen inte förstår allvaret i sina handlingar. Han tänker sig att de som sköt Märta såg det som en ”kul grej”, att de skulle testa sitt luftgevär bara.

– Katter har ju inte så jättehög status, folk tror inte att det tar så mycket men det är banne mig en jättekär familjemedlem som gått bort.

Det finns vittnen i fallet och några namn på misstänkta men det fokuserar inte Juha på så mycket. Han upplever att det generellt behöver markeras mer mot brott av den här arten. Det kan inte bara gå obemärkt förbi.

– Jag tror inte de förstår vad de gjort. Skulle jag få prata med dem skulle jag be dem att verkligen tänka efter nästa gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Olycka

Brott