Nu kan du lyssna på Spotify - i din mobil

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-07

Släpptes i natt för Iphone och Google Android

Efter månader av väntan släpptes den svenska musiktjänsten Spotify i natt i mobil version. Men till skillnad mot webbversionen är iPhoneprogrammet inte gratis att använda - det kostar 99 kr i månaden.

Spotify för iPhone har varit under utveckling sedan årsskiftet, och för någon vecka sedan godkände Apple programmet för nedladdning från sin onlinebutik - App Store. Sedan dess har det rådit en spänd väntan ända till i natt när "appen" äntligen släpptes. Intresset är enormt - redan efter ett par timmar toppar Spotify listan över de mest nedladdade gratisprogrammen på Itunes Store.

Spotify för Iphone/Android är gratis att hämta, men kräver ett så kallat Premium-abonnemang hos Spotify för att fungera. Kostnaden för ett sådant är 99 kr i månaden.

Få in betalande kunder

Tanken med att kräva ett premiumabonnemang är naturligtvis att få fler Spotifyanvändare att bli betalande medlemmar. En strategi som mycket väl kan lyckas, enligt Simon Sunden, expert på Internetmarknadsföring.

– Jag tror att den här applikationen är otroligt avgörande för Spotify när det gäller att få in intäkter. Antalet användare av Spotify i sig lär nog inte öka av en applikation likt denna eftersom många av dem som använder iPhone redan har Spotify på sin dator. Men däremot kommer antalet uppgraderingar till Premium öka markant och jag tror det fullkomligen skjuter i höjden just nu.

Dubbelkolla ditt mobilabonnemang

För att fungera kräver Spotify-appen även att din mobil är uppkopplad mot ett 3g- eller Wifinätverk. Spellistor i din Iphone synkas automatiskt med din dator, eller vice versla.

Var uppmärksam på att det även kan tillkomma kostnader för Internettrafik för den som inte har ett mobilabonnemang med fri surfning. Så dubbelkolla dina abonnemangsvillkor innan du börjar lyssna i stor skala.