Aftonbladet nominerat till journalistpris

Aftonbladets reportrar Kristina Edbloms och Kerstin Weigls artikelserie ”153 kvinnor – dödade av sina män” har nominerats till journalistpriset i klassen Årets Avslöjande.
Aftonbladets reportrar Kristina Edbloms och Kerstin Weigls artikelserie ”153 kvinnor – dödade av sina män” har nominerats till journalistpriset i klassen Årets Avslöjande.

Aftonbladet har nominerats till årets journalistpris för den uppmärksammade serien ”153 kvinnor dödade – av sina män”.

– Det här är ett kvitto på att berättelserna om vanliga kvinnors död är ett viktigt avslöjande, säger reportern Kerstin Weigl.

Aftonbladets artikelserie ”153 kvinnor dödade – av sina män” är en unik granskning av verkligheten bakom kvinnomorden i Sverige.

– Det känns extra skönt med nomineringen för att familjerna som drabbats har känt sig bortglömda, säger Kristina Edblom. Det känns som en bra avslutning på ett bra jobb.

”Såg ett mönster”

Kerstin Weigl och Kristina Edblom berättar att de kunde se ett mönster i statistiken om de dödade kvinnorna.

– Gemensamt för många av männen var att de var svartsjuka. Och nästan hälften dödades av sina män när de beslutat lämna männen. De flesta av kvinnorna hade bett om hjälp från polis och socialtjänst men inte fått.

Karin af Klintberg och Jane Magnusson på SVT blev nominerade i klassen Årets Berättare för filmen "Ebbe the movie".

– Jag är jätteglad. Det känns verkligen som att få en kvalitetsstämpel på vårt arbete, säger Jane Magnusson. Jag kommer att glädjas åt det här i flera veckor.

Idén fick Klintberg och Jane Magnusson när de fick höra hur mycket polisbil Ebbe åkte.

”Fyller en lucka”

PM Nilsson sa upp sig från sitt fasta jobb på Expressen för att starta opinionssajten Newsmill, som nominerades i klassen Årets Förnyare.

– Det här är jätteroligt. Det verkar som om Newsmill fyller en lucka mellan bloggosfären och de traditionella medierna. Jag tror att vårt sätt att arbeta kommer att sprida sig i massmedia. Jag trodde aldrig att det skulle bli en sån här succé när jag sa upp mig från Expressen.

Vinnarna avslöjas den 26 november, då också priserna i de olika klasserna delas ut av juryordförande Carl-Johan Bonnier.

Stora Journalistpriset instiftades 1953, då under namnet Internpriset. 1966 omvandlades detta till Stora Journalistpriset.

Johanna Klaasen

Publisert: