Politikerns dotter tog livet av sig efter testet

avSebastian Chaaban

VG:s reportrar tog scientologernas test

Dottern begick självmord efter att hon gjort ett test hos scientologerna.

Det hävdar den norske politikern Olav Gunnar Ballo.

Nu har tidningen VG:s reportrar tagit testet och fick resultatet: deprimerade, nervösa och oansvariga.

– Detta är helt absurt, säger Olav Gunnar Ballo.

Den norske stortingspolitikern Olav Gunnar Ballo, 52, är mycket kritisk till scientologernas personlighetstest. Hans dotter Kaja Bordevich Ballo, 20, tog sitt eget liv i mars genom att hoppa från en balkong – bara några timmar efter att ha gjort testet. Hon fick ett nedslående resultatet på testet, skriver VG.

Skrivit bok om dottern

Nu har Olav Gunnar Ballo skrivit en bok om dotterns självmord och är stark kritisk till scientologernas test som han hävdar utlöste dotterns självmord.

Tre av den norska tidningen VG:s reportrar har tagit scientologernas test. Samtliga upplever sig själva som stabila personer som är nöjda med livet.

Efter att svarat på 200 frågor om sig själva på internet, var de tvungna att besöka scientologerna i deras lokaler i Oslo. Där fick de höra resultatet.

Alla tre beskrevs som deprimerade, nervösa, oansvariga och tillbakadragna. En av dem fick resultatet ”en oacceptabel nivå” på livet.

Borde gå en kurs

Reportrarna uppmanades att gå en kurs hos scientologerna – för 585 norska kronor – för att lösa sina problem.

”Kursen kan starkt rekommenderas. Jag vet inget som kan göra det bättre utan att använda kemikalier”, sa en av scientologerna till dem, enligt VG.

Olav Gunnar Ballo reagerar starkt på uppgifterna.

– Först gör de människor sjuka, och så säger dem att bara de kan hjälpa dig, för vi har kurser som ger dig möjlighet att bli frisk igen. Det är helt förödande, säger han till VG.

– Detta är helt absurt! Vad de gör är att manipulera en depression hos människor.

Men scientologerna tillbakavisar kritiken.

– Scientologikyrkan hade absolut ingenting att göra med denna unga kvinnas beslut att ta sina egna liv. Vi beklagar förlusten din familj har drabbats av, men den här unga kvinnan var aldrig medlem i kyrkan och har aldrig deltagit i någon av de verksamheter som bedrivs där, säger Matthias Fosse, presstalesman vid scientologkyrkan i Norge till VG.