Filippinerna

Politiskt massmord på Filippinerna

36 av de döda tros vara journalister

Av: 

Linda Hjertén

Här hittades mängder av döda kroppar.
Här hittades mängder av döda kroppar.

NYHETER

I grunda gravar hittades kropp efter kropp.

Den filippinska polisen tror att minst 46 personer dödats i det politiska massmordet.

Döda kroppar grävs fram.

Efter ett av landets värsta massmord råder nu undantagstillstånd i flera provinser på Filippinerna.

– Vi kommer göra allt för att ge offren rättvisa och de skyldiga högsta tänkbara straff, lovar president Gloria Macapagal Arroy.

Kidnappades och sköts

Det var i går som blodbadet inträffade. Genalyn Tiamzon-Mangudadatu var på väg för att anmäla sin make Ismael till nästa års guvernörsval i provinsen Maguindanao. Hon följdes av en stor grupp anhängare, bland andra Ismaels två systrar och ett stort antal journalister.

Men innan bilkonvojen hann fram stoppades de av ett hundratal beväpnade män. De kidnappade sällskapet och sköt dem sedan till döds, skriver CNN.

När polisen kom till platsen hittade de 24 civila liggandes döda på platsen, några hade skjutits när de försökte fly, I dag fann man ytterligare 22 döda. De var begravda i en två meter djup grav på en åker. I graven låg även en gravid kvinna.

– De hade staplats på varandra. Det ser ut som om de begravdes i alla hast, sade den nationella polischefen Jesus Verzosa.

"Dådet var planerat"

En rådgivare till Filippinernas president Gloria Macapagal Arroy säger till AP att det här är den värsta massakern som landets drabbats av i modern tid. Det är även det värsta massmordet på journalister som någonsin drabbat världen – det filippinska journalistförbundet, NUJP, befarar att så många som 34 av de döda kan vara journalister.

– Aldrig förr i journalistikens historia har nyhetsmedier drabbats av så tunga förluster på en och samma dag, skriver organisationen Reporters Without Borders.

Ismael Mangudadatu, som förlorade både sin hustru och sina två systrar i massakern, beskyller en politisk motståndare för att ligga bakom attacken.

– Dådet var planerat för de hade grävt graven i förväg, säger Mangudadatu.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Dom väntas i utdragen massakerrättegång

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippinerna