”Kan kosta unga livet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-22

658 000 vaccindoser försenade av tillverkaren

Vaccinbristen är akut.

Tillverkaren ligger efter – och en halv miljon doser är försenade.

–?Barn och unga drabbas värst. Det här kan innebära dödsfall, säger Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms läns landsting.

KRITISKA LANDSTING Samtidigt som pandemivågen håller på att nå toppen försenas vaccinet – igen. Det innebär att spridningen blir större när flera vårdcentraler kommer att stå utan vaccin nästa vecka.

I början av nästa vecka ska leverantören Glaxo Smith Kline skicka 460?000 doser till Sverige. Några dagar senare skulle 658?000 doser levereras.

Men leveransen är försenad.

–? Vi fick beskedet sent i fredags och är jättebesvikna. Nu kommer vi inte hinna vaccinera hela barn och ungdomsgruppen nästa vecka, säger Henrik Almkvist.

Just nu arbetar många landsting med att vaccinera unga, som i större utsträckning smittas.

”Pandemin når toppen”

Förseningen innebär att spridningen blir ännu större.

– Jag blir så trött på det här. Pandemivågen håller på att nå sin topp. Och nu är det som det som mest angeläget att vaccinera, säger Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Region Skåne.

I veckan kommer alltså många vårdcentraler helt sakna vaccin. Och flera landsting som Afton­bladet varit i kontakt med är mycket kritiska.

–? Jag hoppas verkligen att vi får en förklaring från tillverkaren. Men som jag förstått det har de överskattat sin produktionsför­måga, säger Hans-Bertil Hansson.

”Skickas nästa vecka”

Jonas Vikman, informationschef på Glaxo Smith Kline, bekräftar förseningen.

–? Doserna kommer att skickas från Belgien under nästa vecka. Exakt vilken dag är ännu oklart.

Varför kan ni inte leverera i tid?

–?Det beror på att kvalitetskontrollen har tagit längre tid än vad vi förutsett.

Trots att över en halv miljon doser inte kommer fram i tid har tillverkaren inte brutit mot något avtal.

–?Det har endast åtagit sig en total leveransmängd. Så till de familjer som inte vaccinerat sina barn kan jag bara säga att jag är ledsen, säger Göran Stiernstedt, avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting.

Följ ämnen i artikeln