SDU-mötet i Vellinge avlöpte lugnt

Men 40–50 motdemonstranter, de flesta vänsteraktivister, gjorde sitt bästa för att med talkörer och glåpord överrösta SDU:s ordförande Erik Almqvist under dagens torgmöte i Vellinge.

Dagens SDU-möte i Vellinge avlöpte lungt.
Dagens SDU-möte i Vellinge avlöpte lungt.

Något försenat försökte medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom (SDU) komma i gång med sitt utlysta appellmöte på en inhägnad del av torget i Vellinge.

Vid något tillfälle försökte en av motdemonstranterna träffa Almqvist med ett ägg men missade. SDU-ordföranden, i sin tur, vädjade till poliserna runt omkring att försöka få tyst på aktivisterna.

Med på ungdomsförbundets möte, som hölls bakom polisens kravallstängsel, fanns uppemot ett 20-tal SD-sympatisörer.

Något tecken på fysiska sammandrabbningar mellan demonstranter i de olika lägren fanns åtminstone inte i början, rapporterar TT:s medarbetare på plats.

Genom att skruva upp sin högtalaranläggning på högsta volym kunde SDU:arna, trots larmet runt omkring, göra sig hörda.

Erik Almqvist gick till storms både mot nyhetsmedier och mot Vellingemoderaterna. Under debatten om de ensamkommande flyktingbarnen har medierna utmålat invånarna i Vellinge som "rasister och som en lönnfet mexitegelmobb", hävdade han. De lokala moderaterna, som nyligen gjorde helt om sade sig vara beredda att ta emot flyktingbarn, har svikit Vellingeborna, sade han.

Motdemonstranterna anklagade i sin tur SDU:arna för att vara rasister, barnamördare och homofober.

Efter ungefär tre kvart var mötet över och Almqvist och hans kamrater plockade under polisskydd ihop sina förstärkare och högtalare och lämnade torget medan några motdemonstranterna dröjde sig kvar ett tag till.

Under hela mötet gjorde polisen ett enda ingripande då en äggkastare omhändertogs och fördes bort.

TT

Publisert: