Ko flydde från slaktbilen – bor nu ensam på en ö

1 av 3
NYHETER

En ko på väg till slakt lyckades fly och tog sig till en ö i Polen. Där bor den nu ensam efter flera misslyckade försök att få tillbaka den, skriver The Independent.

För en månad sedan vägrade en ko att gå in i lastbilen som skulle föra henne till slakt. Istället rammade kon ett metallstaket och rusade mot den närliggande sjön Nysa i södra Polen.

Kons ägare, känd som Lukasz, försökte fånga in kon och få tillbaka henne till farmen – i tumultet bröt kon hans arm, enligt polska nyhetsprogrammet Wiadomosci.

Kon kastade sig i vattnet och simmade till en av öarna belägna i mitten av sjön.

Efter en veckas misslyckad försök att få tillbaka kon så gav ägaren upp och såg istället till att förse henne med mat så att hon skulle hålla sig i liv.

Några brandmän försökte hämta hem kon med en båt – men misslyckades. Hon flydde dem och simmade cirka 50 meter till en närliggande mindre ö. Pawel Gotowski, befälhavare vid brandkåren i Nysam säger att kon var rädd men såg frisk ut. Man ringde en veterinär som skulle lugna kon – men han hade slut på lugnande medel i form av gaspatroner och det skulle ta dagar att fixa nya.

”Gjorde en heroisk flykt”

Kons öde har engagerat politiker. Stadens politiska ledare Czeslaw Bilobran har sagt att kon ska få leva sitt liv i fred.

Och den polska politikern Pawel Kukiz erbjuder sig att betala för att rädda ”hjältekon” från döden.

Hon gjorde en heroisk flykt och tog sig till ön mitt i sjön där hon än är idag. Hon vek sig inte för brandmännen som försökte ta henne i båten – hon var fortfarande på slagfältet. Jag är inte en vegetarian, men styrkan och viljan att kämpa för den här kons liv är ovärderlig. Jag har bestämt mig för att göra allt för att få kon till en säker plats och, för att belöna hennes kämpaglöd, garantera henne en långsiktig pension och en naturlig död”, skriver han i sitt inlägg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen