”Misstänkt för terror”

avJill Sjölund, Marijana Dragic

Uppgifter: Guantanamosvensken Mehdi Ghezali greps av säkerhetsstyrkor i Pakistan

1 av 2 | Foto: Foto: malin arnesson
SATT ÖVER TVÅ ÅR I FÅNGLÄGRET I juli 2004 kom Mehdi Ghezali hem till Sverige efter att ha suttit i det fruktade Guantanamolägret på Kuba. USA avslöjade aldrig vad det fanns för misstankar mot honom och han åtalades heller aldrig.

För fem år sedan släpptes Mehdi Ghezali från Guantanamo.

Nu misstänks han för terrorism och sitter gripen i Pakistan, uppger Rapport.

Men enligt pappan befinner sig svensken i Saudiarabien på pilgrimsresa:

– Han ringde mig därifrån för några dagar sedan.

För två veckor sedan grep pakistansk polis tolv personer, varav tre svenskar, i distriktet Dera Ghazi Khan i Pakistan.

I går uppgav SVT:s ”Rapport” att en av dem är den tidigare Guantanamofången Mehdi Ghezali, 30. Resterande ska vara från Turkiet, Ryssland och Iran.

Passerade vägspärrar

Männen ska enligt pakistanska medier ha tagit sig in i landet från Iran. Därefter ska de, via staden Quetta, ha styrt mot gränstrakterna mot Afghanistan. De ska ha passerat flera vägspärrar innan säkerhetsstyrkor slutligen fattade misstankar mot dem vid checkpoint Tarmeen på gränsen mot den pakistanska provinsen Punjab.

Männen hade ogiltiga dokument och färdades i en hyrd minibuss av märket Toyota Hiace.

I deras bagage hittade polisen cd-skivor, stora summor pengar i utländsk valuta och böcker som indikerar terroristverksamhet.

Efteråt uppgav polischefen Mohammed Rizwani: ”En sak är säker, detta är terrorister”, enligt nyhetsbyrån AP.

Männen ska sedan ha blivit förda till huvudstaden Islamabad där förhör nu pågår.

Svenska utrikesdepartementet kunde sent i går kväll inte bekräfta uppgifterna:

– Vi har fått uppgifter om att tre svenskar frihetsberövats men vi har inte fått det bekräftat från officiellt håll. Vår ambassad i Islamabad jobbar för fullt med att få fram besked, säger Ellinor Lundmark på UD:s presstjänst.

Tror inte på uppgifterna

Mehdi Ghezalis pappa tror inte att sonen har gripits – eller ens befunnit sig i Pakistan. Enligt Guantanamogruppens ordförande Gösta Hultén, som har nära kontakt med familjen, kom ”Rapports” uppgifter som en nyhet.

– Jag pratade med Mehdis pappa för några timmar sedan. Då sa han att Mehdi ringde honom för några dagar sedan från Saudiarabien där har varit i flera veckor, på en pilgrimsresa.

En chock i Örebro

– Pappan är väldigt upprörd över påståenden att Mehdi skulle ha samröre med al-Qaida. Han har redan blivit rentvådd från de misstankarna en gång. Det är en stämpling med vad som verkar vara väldigt lösliga belägg.

Kvar i Örebro finns också Mehdis Ghezalis fru och deras två unga söner. Hustrun ville i går inte uttala sig om anklagelserna.

På moskén som Ghezali brukar besöka har han inte synts till den senaste månaden.

För hans bekanta kom nyheten som en chock.

– Vi vet inte var han är. Men jag har svårt att tänka mig att han skulle vara inblandad i något sånt här, säger Aisar Alshawabkeh, informationsansvarig för moskén.

”En väldigt snäll person”

De lärde känna varandra på fotbollsplanen som 18-åringar. Numera ses de oftast vid moskén.

Efter Guantanamo håller sig Mehdi mest för sig själv.

– Tiden räcker inte riktigt till som förut, man har familjen och jobbet att ta hand om. Men han är väldigt god person, väldigt snäll, säger Aisar Alshawabkeh.