Grandödaren har förstört 2000 granar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Det kan vara någon som hatar granar"

En okänd gärningsman smyger omkring i Delsjöresevatet i Göteborg och dödar granar.

Hittills har mer än 2000 skadade granar tvingats avverkas där grandödaren slagit till.

– Det finns ett vansinne i det här, säger Peter Colebring, arbetsledare på park- och naturförvaltningen.

Grandödaren skär snitt i granarna så de dör av näringsbrist. Granarna på bilden har inte med grandödaren att göra
Foto: Riger Lundsten
Grandödaren skär snitt i granarna så de dör av näringsbrist. Granarna på bilden har inte med grandödaren att göra

För två år sedan upptäckte Peter Colebring att ett stort antal granar skadats i friluftsområdet och naturreservatet Delsjön utanför Göteborg.

– Jag tror att gärningsmannen använder någon form av vajersåg för att skära ett snitt runt trädet och därmed skära av näringstillförseln, säger han.

Ringarna i granarna har ofta gjorts strax under brösthöjd. Snitten gör att granen dör inom några år på grund av näringsbrist och Colebring tror att attentaten i reservatet pågått i sex-sju år. Hittills har park- och naturförvaltningen tvingats avverka nära 2 300 döda granar. Så snart de rensat i ett område slår grandödaren, som gärningsmannen kommit att kallas, till på nytt.

Säkerhetsrisk

Det är bara granar som har angripits, både stora träd och mycket små. Resultatet av sådana angrepp är förödande för granarna. Så gott som alla riskerar att dö.

Att snitta så många granar tar tid och kräver stor beslutsamhet. Varför personen eller personerna gör detta vet inte Colebring.

– En tanke kan vara att personen verkligen inte tycker om granar. När man gör så här så blir det ju mycket lövskog där granarna stått. Vederbörande kanske har tanken att mera död ved ska vara bra för den biologiska mångfalden, säger han.

Är det missriktad naturkärlek det kan handla om alltså?

– Det sjuka i det är att det blir inte missriktat men det blir utom vår kontroll. Det här kostar stora pengar och är en säkerhetsrisk. Om det börjar blåsa och storma riskerar de skadade träden att välta över någon besökare i friluftsområdet.

Park- och naturförvaltningen har polisanmält händelserna och vädjar även om tips från allmänheten.

– Det är något slags vansinne i det här, säger Peter Colebring.

Publicerad: