Nyheter

Åkare dog i spåret

Av: 

Hans Österman

NYHETER

62-åring segnade ned i Kortvasan

Sju kilometer från mål segnade 62-åringen ner i skidspåret.

Trots att läkare snabbt skyndade till gick hans liv inte att rädda.

Sannolikt drabbades mannen av en hjärtinfarkt.

Tung inledning Kortvasan inledde i går Vasaloppsveckan. De 6 447 på startlinjen hade ett tufft före. Mot slutet på det tre mil långa loppet segnade en av åkarna, en 62-årig man, ned och avled.
Tung inledning Kortvasan inledde i går Vasaloppsveckan. De 6 447 på startlinjen hade ett tufft före. Mot slutet på det tre mil långa loppet segnade en av åkarna, en 62-årig man, ned och avled.

Vasaloppsveckan inleddes i går med Kortvasan, ett tremilslopp mellan Oxberg och Mora. 6 447 personer kom till start i det tuffa föret.

– Det var riktigt hårda förhållanden med nysnö i spåret. Det var lätt att gå på lite för hårt, säger racerföraren Mattias Ekström som åkte i en tidig startgrupp och inte märkte något av dödsfallet.

Från Filipstad

Den 62-årige mannen, hemmahörande i Filipstad, sjönk ihop strax efter Eldris, sju kilometer från mål. Han fick omgående professionell hjälp av både läkare och sjuksköterska som åkte i samma klunga.

– De påbörjade hjärt- och lungräddning ganska snabbt, säger tävlingsläkaren Ulf Hållmarker.

Samtidigt larmades Vasaloppets egen sjukvårdspersonal ut på skoter. Efter 10-15 minuter var de framme hos den medvetslöse mannen och försökte rädda hans liv med defibrillator och adrenalinsprutor.

– De jobbade med honom i 45 minuter innan han dödförklarades av läkare. Orsaken vet vi inte förrän efter helgen, men allt tyder på att det var hjärtat, säger Ulf Hållmarker.

Spelade det tunga föret någon roll?

– Den fysiska ansträngningen blir högre när det är nysnö. Men jag tror inte det hade någon avgörande betydelse. Vi ser inget sådant samband i statistiken.

Rådgör med läkare

Inklusive 62-åringen har minst 14 personer dött under Vasaloppet sedan 1970. Det är ungefär en på 50 000 åkare, enligt Ulf Hållmarker.

– Det råd vi brukar ge är att den som inte känner sig frisk eller går på mediciner ska rådgöra med sin läkare. Men 62-åringen var enligt vår information fullt frisk och hade genomfört flera träningspass före loppet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: