Nyheter

Lettlands regering tvingades avgå

NYHETER

Lettland blev det första EU-landet där regeringen föll på finanskrisen. På fredagen avgick premiärminister Ivars Godmanis i Riga.

Ivars Godmanis.
Ivars Godmanis.

Han klarade nyligen massprotester, kravaller och bondeuppror efter de budgetnedskärningar regeringen gjort för att få 7,5 miljarder euro i nödlån utifrån. Men när de två största koalitionspartierna på fredagen revolterade hade den kriserfarne Godmanis inget val.

Medan IMF-representanter var i Riga för samtal med regeringen tvingades Godmanis begära avsked hos president Valdis Zatlers. Presidenten ska på måndag sondera fram en ny regeringsbildare.

Det kan bli besvärligt. Under väntetiden fördjupas Lettlands ekonomiska kris, som är värst i EU och som hotar att ge de svenska storbankerna miljardförluster i år.

Regeringens sönderfall är ett tecken på att devalvering nu kan vara oundviklig i Lettland, tror statsvetaren Daunis Auers vid Riga universitet.

– Ekonomin är i fritt fall. Det kommer att bli värre och värre och värre. Något måste göras. Nedskärningarna räcker inte. Ryktena om devalvering blir allt mer intensiva, säger Auers.

Centralbankens chef

Han tror att Folkpartiet och De grönas och böndernas förbund krävde Godmanis avgång för att kunna få in oppositionen i en ny regering där alla får del av skulden för devalvering av valutan lat.

En devalvering skulle drabba massor av låntagare hårt. De flesta har lån i euro.

Ett annat skäl för att välta regeringen anses vara de viktiga lokalvalen i Riga om några månader. Folkpartiet sägs vilja ta över ledningen av regeringen innan dess.

Det största oppositionspartiet, liberala Ny era, vill nu se en opolitisk regeringsbildare.

– Vi har flera namn på förslag, bland dem centralbankschefen Ilmars Rimsevics, säger Ny eras EU-parlamentariker Valdis Dombrovskis.

Den avgående koalitionen har länge anklagats för korruption och har det lägsta folkliga förtroendet av alla regeringar i EU.

– Nu behövs en premiärminister som kan leda en nationell samlingsregering och återskapa folkets förtroende, säger Dombrovskis.

Två mäktiga oligarker

Även det näst största oppositionspartiet, den vänsterinriktade och ryssdominerade Harmonicentern, förespråkar samlingsregering och opolitisk premiärminister.

President Zatlers är av annan mening, men på måndag ska han lyssna på samtliga partiers förslag.

Bakom de två revolterande partierna står Lettlands rikaste och mäktigaste oligarker, Andris Skele respektive Aivars Lembergs. Den senare är nu ställd inför rätta för korruption, men Daunis Auers tror att båda är med och drar i trådarna.

– Lembergs har fortfarande inflytande. Han vet vilka politiker han har mutat, säger statsvetaren.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter