"Jag äter skinka med gott samvete"

avMikael Stengård

Jordbruksminister Eskil Erlandsson avskräcks inte av vanvården

Rapporter om vanvårdade grisar på svenska gårdar har haglat tätt den senaste tiden.

Och många konsumenter bojkottar nu skinka på julbordet.

Men inte jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Jag äter skinka med gott samvete, säger han till Aftonbladet.

I går anmäldes två grisuppfödare i Halland, efter att länsstyrelsen bland annat upptäckt kultingar som åt på en levande sugga.

Nyheten är bara en i mängden av rapporter om vanvård på svenska djurgårdar. Och många av Aftonbladets läsare uppger att de tänker bojkotta julskinkan i år efter alla larm om vanvård.

”Jag har alltid försökt att äta så lite kött som möjligt men nu blir det inget mer! Jag tänker inte stödja denna industri vari så många saknar respekt för liv”, skriver bland annat signaturen ybt.

"Inte fel på lagen"

Men den ansvarige ministern, Eskil Erlandsson, garanterar att det griskött som når konsumenterna inte kommer från vanvårdade grisar.

– Sverige har en av världens strängaste djurskyddsbestämmelser. Innan varje slakt görs det en besiktning av djuren av en legitimerad veterinär. Denna besiktning är obligatorisk och hundra procent säker, säger han.

Men om vi har världens strängaste djurlagar, varför finns det då flera fall av vanvårdade grisar?

– Majoriteten av de här fallen beror inte på fel i lagen, utan de beror på sociala problem. Men vi tillsatte en utredning i somras som ser över lagstiftningen. Vi kommer också att förstärka kontrollen på djurhållare, vilket innebär att grisgårdar kommer att kontrolleras av en legitimerad veterinär var femte vecka.

Eskil Erlandssons råd till konsumenter som ändå är oroliga är att köpa griskött som är märkt med Krav- eller Svenskt Sigill-märkning.

Och de senaste larmrapporterna om förhållandena på svenska grisgårdar avskräcker inte Eskil Erlandsson.

– Jag äter skinka med gott samvete på julbordet.