Ministern vill göra grooming olagligt

NYHETER

Justitieministern vill göra ”grooming” olagligt.

– Det är ett stort bekymmer för många föräldrar att barn utsätts för sexuella trakasserier på nätet, säger Beatrice Ask (M).

Justitieminister Beatrice Ask.

I dag är det brottsligt att uppmana barn att ta sexuella bilder av sig själva mot betalning.

Men enligt ett förslag som lades tidigare i veckan kan det snart också bli olagligt för vuxna att överhuvudtaget ta kontakt med barn för sexuella syften, vare sig det gäller verkliga livet eller på nätet.

Kan bli ett års fängelse

Straffet för att uppvakta ett barn – i kombination med att man vidtar steg för att ett reellt möte ska bli av – kan bli ett års fängelse. Sverige är alltså på väg att få en egen groominglag, precis som Norge, Kanada och Storbritannien redan har.

– Syftet är att komma åt gärningsmännen redan på planeringsstadiet, säger Björn Sellström vid rikskriminalens enhet mot sexbrott mot barn och barnpornografi.

Hans uppgift är att spana på nätet och lämna underrättelser om misstänkta brott.

– Det är inte ovanligt att en person har groomat hundratals barn under en längre tid. Det blir enorma mängder med trafik.

Justitieminister Beatrice Ask kallar det nya lagförslaget ”efterlängtat”, och anser att det på intet sätt begränsar vanlig kommunikation mellan barn och vuxna.

– För att man ska kunna bli straffad krävs att man som vuxen exempelvis köpt en biljett, beskrivit en mötesplats eller gjort något annat praktiskt för att få till ett möte med barnet, säger hon.