Vargarna som sköts var friska

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jakten ska stoppa inavel – men inga fall har hittats

1 av 3
Ingen av de 28 skjutna vargarna har visat tecken på inavel.

Vargarna skulle skjutas för att motverka inavel.

Men sedan 1996 har statens veterinärer inte kunnat konstatera ett enda fall.

– Två vargar har haft missbildningar på hjärtat, men om det är inavel går inte att svara på, säger Arne Söderberg, forskningsingenjör på Statens veterinärmedicinska anstalt.

SVA har obducerat 98 vargar sedan 1996. Trots att det inte är SVA:s uppgift att slå fast graden av inavel i den svenska vargstammen har veterinärerna inte hittat ett enda fall som tydligt visar på genetiska sjukdomar eller missbildningar.

– Vi har hittat en del förändringar som kan vara genetisk relaterade. Men det kan lika gärna vara medfödda defekter som inte har någon koppling till generna, säger Arne Söderberg.

Svårt att hitta inavel

Inte heller bland de 28 vargar som skjutits i licensjakten har några tecken på inavel hittats.

– Hittills har vi sett att det är välnärda vargar i gott hull och med bra muskulatur. Ingen har visat några större sjukliga förändringar, säger Arne Söderberg.

Olof Liberg, docent i viltekologi på vargprojektet Skandulv, säger däremot att inavel inte kan bedömas endast utifrån obduktioner.

– Jag tror att det är väldigt svårt att säga saker om inavel bara genom att obducera ett antal vargar. De viktigaste tecken vi sett går inte att se vid en obduktion. Till exempel har vi sett effekter på fortplantningen som yttrar sig i att färre valpar föds i varje kull, säger han.

Tak på 210 djur

Riksdagen klubbade beslutet om licensjakt 21 oktober förra året. Det huvudsakliga syftet var att motverka inavel. Politikerna satte ett tak för vargstammen på 210 djur, något som mött skarp kritik från både forskare och miljövänner.

– Med ett sådant tak blir stammen aldrig livskraftig, ­säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Publicerad: