Nyheter

”Det här är inte slutet”

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Hoppet lever bland de anställda i Trollhättan

Saab har nått vägs ände, spår bilanalytiker.

Men bland de anställda i Trollhättan lever hoppet.

– Vi har varit med om så mycket, det här är inte slutet, säger Britt-Marie Larsson, 54.

Hon har varit med länge. Nya bilmodeller, nedläggningshot och nya ägare har kommit och gått på löpande band, under de 34 år Britt-Marie Larsson har jobbat på Saab i Trollhättan.

När Aftonbladet träffade henne i början av året då GM meddelade att man ville göra sig av med Saab var hon säker på att den svenska biltillverkaren skulle överleva.

Och samma optimism finns kvar i dag, trots Koenigseggs besked att de nu drar sig ur affären med GM.

– Saab kommer att överleva det är också. Vi gör en sån stark och populär bil så det går inte att lägga ned oss, säger hon.

Ny ägare

Britt-Marie är säker på att GM kommer att behålla Saab eller att en ny ägare kommer att gå in. Hon vill inte säga vad hon tänker om Koenigsegg i dag. Men hon säger att hon blev lite förvånad när hon hörde att sportbilstillverkaren drar sig ur affären.

– Vi har inte fått så mycket information ännu, så vi vet inte vad som händer riktigt. Vi kommer att ha ett möte med vår närmaste chef under dagen, säger hon.

Vad skulle det innebära för dig om Saab lade ner?

– Det skulle ju så klart vara tråkigt, men som sagt, jag känner mig positiv.

Koenigsegg på plats

Stämningen utanför fabriken i Trollhättan är dock minst sagt dämpad. Regnet faller ner från en gråmulen himmel och de flesta av arbetarna som går ut ur grindarna vill inte prata med journalisterna som väntar utanför.

På onsdagsförmiddagen satt fackklubben IF Metalls representanter i möte med Koenigsegg på fabriken i Trollhättan. Metallklubbens ordförande, Paul Åkerlund beskriver mötet som givande.

– Vi fick information om hur de resonerar och hur de ser på framtiden, säger Åkerlund.

Kan det fortfarande bli aktuellt att Koenigsegg genomför affären?

– Jag vill inte kommentera exakt vad vi pratade om. Men mötet gav oss en del input.

Även om ingen ny ägare presenteras inom kort tror inte heller Paul Åkerlund att gårdagens besked innebär slutet för Saab.

– Vi har upplevt så mycket här nere, så vi är vana med sånt här. Men det är klart att det är lite dämpat i dag. Men ge oss några dagar så har vi hämtat oss, säger han.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: