Fyll din kruka med sommarblommor

1 av 3

avAnna-Klara Fresk

NYHETER

–?Det charmigaste med sommarblommor är att man får en ny chans varje år! säger trädgårdsskribenten Lena Sofia Andersson.

Så ta chansen! Här får du tips och inspiration till sommarens finaste arrangemang i kruka.

Blåklint, ringblomma, riddarsporre och vallmo. De är alla klassiker som med sina starka, klara färger lyfter den svenska sommarblomningen.

Men begreppet sommarblommor är i gungning. Från att ha stått för blommor som självsår sig från år till år, eller odlas för att växa bara en sommar, är nu sommarblommor mer ett uttryck för en tillfällig plantering, ett arrangemang för stunden. Sommarblommor kan lika gärna vara perenner som används i ett mindre långsiktig sammanhang än i en perennrabatt som ska växa till sig under många år framöver. Helt enkelt något vi planterar och njuter av en sommar.

Blanda olika växter

–?Trenden är att blanda allt som växer i ett och samma arrange­mang. Varför inte använda persilja och dill ihop med sommarblommor i en kruka? Perenner och gräs går också fint, föreslår Lena Sofia Andersson.

”Hemtrevligare blir det inte”

Hennes egen favorit är luktärterna som hon brukar plantera i krukor hemma vid grinden.

–?Det är underbart att sticka ner näsan bland blommorna och känna doften när man kommer hem. Ett hemtrevligare välkomnande kan man inte få!

Vetskapen om att sommarblommorna bara ska prunka en enda säsong ger utrymme för lekfullhet och fantasi. Misslyckas du i år så får du säkert till det nästa år i stället.

Så ta en tur till plantshoppen och välj dina favoriter – allt är tillåtet. Det är ju bara för en enda sommar.

Foto: Eva S Andersson

Text: Anna-Klara Fresk

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård