Nyheter

”Han hade en hel arsenal”

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Barndomsvännen om Tim Kretschmers vapenintresse

Som ung var Tim Kretschmer en lovande bordtennisspelare.

Men sportintresset byttes ut mot en nästan fanatisk fascination för vapen.

På onsdagen gick 17-åringen in på sin gamla skola och öppnade eld.

Maskerad och tungt beväpnad tog sig 17-årige Tim Kretschmer in i Albertsville Realschule i den pittoreska staden Winnenden. Med ett automatvapen dödade han sammanlagt 15 personer innan slutligen han tog sitt eget liv på en parkerinsgplats.

Ingen kunde ana att han var kapabel att mörda, men en barndomsvän berättar att Tim Kretschmer genomgick en personlighetsförändring i takt med att han blev äldre.

Som ung pojke spelade han mycket bordtennis. Han var en lovande spelare som i 12-årsåldern vann ett distriktsmästerskap.

Hel arsenal i hemmet

Men sportintresset avtog. Istället började han bli nyfiken på vapen.

Till slut upptog vapen, våld och skräckfilmer en stor del av 17-åringens liv.

– I sitt rum hade han en hel arsenal med olika luftvapen, säger barndomsvännen till tidningen Augsburger Allgemenie.

När han blev äldre förlorade Tim Kretschmer kontakten med sina gamla kompisar. Flera personer säger att han blev tyst och tillbakadragen

Hårt uppfostrad

Vapenintresset delade Tim med sin far, som enligt tyska medier hade licens för 18 olika vapen. Av vännerna beskrivs pappan som en dominerande person som uppfostrade sin son hårt.

– Han var en typisk patriark, säger en granne till Augsburger Allgemenie.

Polisen utreder nu om Tim Kretschmer använde något av faderns vapen när han orsakade blodbadet i Albertsville Realschule.

Massakern - minut för minut

09.30

17-årige Tim Kretschmer stiger in i Albertville-Realschule, den skola han lämnade ifjol, i småstaden Winnenden, drygt två mil nordost om Stuttgart. Han är klädd i svart stridsmundering och öppnade eld med automatvapen. Tio elever och tre lärarinnor skuts ihjäl innan den unge mannen flyr.

09.40

Under sin flykt skjuter Kretschmer ihjäl en trädgårdsmästare vid en närbelägen psykiatrisk klinik. Ett enormt polisuppbåd jagar 17-åringen.

09.45

Han kapar en bil och tvingar bilföraren att i hög hastighet köra igenom en polisavspärrning i centrala Winnenden.

12.00

Mördaren tvingar chauffören att stanna och beger sig idare till fots.

12.01

17-åringen går in på en bilfirma och dödar två män. En anställd och en kund.

12.21

Delstatens premiärminister Günther Oettinger anländer för att på plats följa polisens arbete.

12.30

Chauffören tipsar polisen om att 17-åringen befinner sig på en parkeringplats i Wendlingen, fyra mil bort. Kretschmer skadar två poliser innan han riktar vapnet mot sig själv och tar sitt liv.

16.20

Tysklands förbundskansler Angela Merkel träder fram i tv och sägr att det här är "en dag av sorg för hela Tyskland".

12.21

Åklagarmyndigheten i Stuttgart uppger att 16 personer, inklusive gärningsmannen, har dödats i massakern.

Fakta: Skolmassakrer

I september 2008 mördades nio elever och en lärare i en yrkesskola i Kauhajoki i finländska Österbotten innan den 22-årige gärningsmannen tog sitt liv.

Ett år tidigare dödades åtta människor på Jokela-skolan i Tusby i Finland. Den 18-årige gärningsmannen begick självmord. Liksom mördaren i Kauhajoki hade 18-åringen exponerat sin vapenfixering på internetforum.

Europas värsta skolmassaker inträffade i Gutenberggymnasiet i tyska Erfurt i april 2002. En 19-åring mördade tolv lärare, två elever, en sekreterare och en polis innan han sköt sig själv.

I USA i april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt liv.

I oktober 2006 sköt en man ihjäl fem skolflickor i ett Amish-samhälle i Pennsylvania i USA. Mannen tog sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

USA:s mest uppmärksammade skolmassaker skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

I Kina högg en 21-årig man ihjäl nio elever i en internatskola i Henan i november 2004. Mannen fick dödsstraff och avrättades.

Publisert: