Razzia mot vänsterfäste

avJohannes Jakobsson

NYHETER

Den 22-årige vänsterextremisten var efterlyst för ett knivdåd.

När polisen slog till hittade man stora mängder vapen i hans lägenhet.

– Jag tror att man hade kunnat beväpna ett 15-tal personer med hjälp av de här vapnen, säger Mats Lindström vid Västerortspolisen.

Foto: LASSE ALLARD

Det var i torsdags som polisen slog till mot lägenheten i Alvik utanför Stockholm.

Den 22-årige lägenhetsinnehavaren var tillsammans med en 20-årig kamrat efterlyst för att ha knivhuggit en 31-årig man som försökt få dem att sluta klottra.

Glömde låsa

När polisen kom in i lägenheten upptäckte de stora mängder vapen.

–?Vi hittade knogjärn, basebollträn, machetes och knivar och även några skyddsvästar, säger Mats Lindström, gruppchef för ungdomssektionen vid Västerortspolisen.

I lägenheten fanns förutom de bägge efterlysta männen en 20-årig kvinna och en 19-årig man.

De greps, misstänkta för förberedelse till grov misshandel. De hade glömt att låsa dörren och hann inte gömma undan vapnen för polisen.

Flera våldsdåd

Enligt Aftonbladets källor ingår de tre männen i det vänsterextrema nätverket Revolutionära front­en. Organisationen har legat bakom flera politiska våldsdåd de senaste månaderna.

–?De har genomfört flera direkta aktioner mot partiföreträdare i samband med EU-valet, säger Johan Olsson, som är chefsanalytiker vid säkerhetspolisens författningsskydd.

Alla åtalas

Knivmännen kommer att begäras häktade under helgen.

Den 20-åriga kvinnan satt fram tills nyligen häktad misstänkt för en brutal misshandel på en av Sverige­­demokraternas företrädare. 

Hon släpptes ur arrest­en tillsammans med den 19-årige mannen i går kväll, men båda är fortfarande misstänkta för brott.

–?19-åringen kommer dessutom att åtalas för ett knivrån, säger Mats Lindström.